Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

SOS εκπέμπουν οι Δικαστικές Φυλακές Κομοτηνής

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | SOS εκπέμπουν οι Δικαστικές Φυλακές Κομοτηνής

Έλλειψη προσωπικού και υπεράριθμα ρεπό τα οποία παραμένουν απλήρωτα

Ανεπαρκής συντήρηση των υπηρεσιακών οχημάτων

Έλλειψη μετεκπαίδευσης των φρουρών λόγω απουσίας κονδυλίου

Μη καταβολή νυχτερινών αποζημιώσεων

Κίνδυνος στάσης ή ακόμα και εξέγερσης των κρατουμένων λόγω της υπερπληθώρας

 

Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στις Δικαστικές Φυλακές Κομοτηνής κρούουν οι Υπάλληλοι Εξωτερικής Φρουράς του καταστήματος κράτησης με επιστολή που κοινοποίησαν στα τοπικά ΜΜΕ την Παρασκευή (11/3).

Σύμφωνα με την επιστολή του Σωματείου, η κατάσταση στις Φυλακές Κομοτηνής είναι κάτι παραπάνω από τραγική και οι ίδιοι ζητούν την παρέμβαση των αρμόδιων φορέων καθώς ελλοχεύει ακόμα και ο κίνδυνος εξέγερσης των κρατουμένων.

Οι υπάλληλοι συγκεκριμένα ζητάνε, αναπλήρωση των κενών θέσεων, καλύτερη συντήρηση των υπηρεσιακών οχημάτων, μετεκπαίδευση των φρουρών, καταβολή των νυχτερινών αποζημιώσεων. Επίσης, ζητάνε από τους αρμόδιους φορείς την αποσυμφόρηση της φυλακής καθώς αυτή τη στιγμή φυλάσσονται άνω των 300 κρατουμένων ενώ η δυναμικότητα της είναι των 100, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κλίμα δυσφορίας μεταξύ των κρατουμένων και να υπάρχει ο κίνδυνος στάσης ή ακόμα και εξέγερσης.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Σωματείου Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρουράς Καταστήματος Κράτησης Κομοτηνής έχει ως εξής :

«Με το παρόν έγγραφο θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για μια σειρά θεμάτων που έχουν να κάνουν με την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας μας καθώς και με την ασφάλεια της φυλακής.

1. Αναπλήρωση των επιπλέον κενών θέσεων που έχουν προκύψει λόγω της μετάθεσης 6 συναδέλφων στο κατάστημα κράτησης Σερρών. Υπενθυμίζουμε ότι οι οργανικές θέσεις για την υπηρεσία μας είναι 96 και αυτή τη στιγμή η δύναμη αποτελείται από 45 υπαλλήλους και 2 ανθυπαστυνόμους, εκ των οποίων οι 2 έχουν άδεια ανατροφής και ο ένας βρίσκεται σε απόσπαση.

Τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα πολλές φορές η Υπηρεσία να λειτουργεί στα όρια της απαιτούμενης ασφάλειας και τις περισσότερες φορές σε έκτακτες περιπτώσεις, που τείνουν να γίνουν ο κανόνας (νοσοκομεία, έκτακτες μεταγωγές, υπεράριθμοι, κρατούμενοι στα δικαστήρια) να τα ξεπερνάει. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα Δικαστήρια όπου και παρά τη συνδρομή της Αστυνομίας καταστρατηγείται κατάφορα ο συσχετισμός συνοδών – κρατουμένων σύμφωνα με το ΠΔ 215/12-10-06 άρθρο ΙΙ για τις μεταγωγές κρατουμένων. Συνέπεια όλων αυτών η συγκέντρωση οφειλόμενων ρεπό, ήδη έχουμε φτάσει τα 300 σε σύνολο μέσα σε 5 μόνο μήνες από την μετάθεση συναδέλφων.

2. Καλύτερη συντήρηση ή και αντικατάσταση των υπηρεσιακών οχημάτων (ιδιαίτερα του jeep) τα οποία λόγω φθορών από τη συνεχή χρήση και την πάροδο του χρόνου κρίνονται ανεπαρκή.

3. Έλλειψη μετεκπαίδευσης λόγω απουσίας του απαιτούμενου κονδυλίου. Σαν σύλλογος και με τη βοήθεια της ΠΟΥΕΦ πήραμε την πρωτοβουλία να δημιουργήσουμε σκοπευτικό σύλλογο στα πλαίσια του οποίου εκτός από την εκπαίδευση μας στα όπλα θα μπορούν να γίνουν σεμινάρια αυτοάμυνας και αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων. Η υλοποίηση όμως αυτής της προσπάθειας έχει σταματήσει στην έλλειψη συντονισμού της Διεύθυνσης και των Υπηρεσιών του Υπουργείου.

4. Η μη καταβολή των υπολοίπων των νυχτερινών αποζημιώσεων και αργιών του 2009 (Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος) και των υπολοίπων των πέρα των 35 ωρών μηνών Ιουλίου – Αυγούστου – Σεπτεμβρίου καθώς και των Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2010 συμπληρωματικά μας κοινοποιήθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση νυχτερινών και εξαιρέσιμων του Α’ εξαμήνου του 2011 που προβλέπει μειωμένες θέσεις στις νυχτερινές και εξαιρέσιμες βάρδιες κατά 20%. Η πλήρης εφαρμογή της ΚΥΑ επιφέρει περαιτέρω έκπτωση στα επίπεδα ασφαλείας του καταστήματος κράτησης.

5. Αποσυμφόρηση του καταστήματος κράτησης. Η δυναμικότητα της φυλακής είναι 100 κρατουμένων και αυτή τη στιγμή φυλάσσονται πέρα των 300 με αποτέλεσμα τη δημιουργία άθλιων συνθηκών διαβίωσης και μεγάλου κινδύνου εξάπλωσης ασθενειών με έντονο το κλίμα δυσφορίας των κρατουμένων που δυνητικά μπορεί να εξελιχθεί σε στάση ή ακόμα και σε εξέγερση.

6. Συνθήκες εργασίας. Οι σκοπιές και τα γραφεία της Υπηρεσίας έχουν ανακαινιστεί με χρήματα των υπαλλήλων και από δωρεές διαφόρων φορέων μετά από πρωτοβουλία του συλλόγου. Παρόλα αυτά συνεχίζουν να υπάρχουν σημαντικές κακοτεχνίες και παραλείψεις που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του προσωπικού και την ασφάλεια της φυλακής.

7. Ολοκλήρωση των εργασιών στα κρατητήρια του Νοσοκομείου Κομοτηνής και διαμόρφωση τους με γνώμονα τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Υγείας που προσδιορίζει τους όρους ασφάλειας των νοσηλευόμενων κρατουμένων αλλά και των φρουρών.

8. Να μην σταματήσουν οι αιματολογικές εξετάσεις των νεοεισερχομένων κρατουμένων για την ύπαρξη μεταδιδόμενων ασθενειών λόγω οικονομικού κόστους».

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας νέος Επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν

01 Αυγούστου 2024, 14:25
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας ανακοινώθηκε από τον Παύλο Μαρινάκη ως νέος Επίτροπος της Ελλάδος στην ...

Αλλαγές Χαρδαλιά και στον ΕΔΣΝΑ - «Διαφάνεια παντού», το μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής

20 Ιουλίου 2024, 13:31
Εκκαθαρίσεων… συνέχεια από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς μετά τη «σκούπα» στη Διεύθυνση ...

Μάτι: Η συγκινητική στιγμή με τα 104 φαναράκια στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας

23 Ιουλίου 2024, 23:10
Συγκινητικές ήταν οι στιγμές στην έκτη επέτειο για τη φωτιά στο Μάτι, σήμερα Τρίτη ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0