Μέτρα - ασπίδα για τα αδέσποτα - Ηλεκτρονική ταυτότητα για όλα τα ζώα
Ρεπορτάζ: Εύη Σάλτου
Δηµιουργείται οργανωµένο σύστηµα περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων σε κάθε δήµο και θεσπίζονται αυστηρές τιµωρίες για όσους τα κακοποιούν
Τέλος στην εκµετάλλευση και την κακοποίηση αδέσποτων αλλά και κατοικίδιων ζώων επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων. Σύµφωνα µε πληροφορίες οι αρµόδιες υπηρεσίες καταλήγουν σε µία δέσµη µέτρων γιατ ην προστασία των ζώων, που µεταξύ άλλων αναµένεται να περιλαµβάνει τη δηµιουργία ∆ιαδικτυακής Ηλεκτρονικής Βάσης σήµανσης και καταγραφής των κατοικίδιων αλλά και των ιδιοκτητών τους, ενώ προβλέπεται να γίνει υποχρεωτική η ηλεκτρονική σήµανση των ζώων, τόσο των αδέσποτων που θα περισυλλέγονται όσο και των κατοικιδίων από τους ιδιοκτήτες τους.
Η ΥΠΟΔΟΧΗ.
Από την πλευρά τους, τα µέλη των ζωοφιλικών οργανώσεων περιµένουν την επίσηµη ανακοίνωση των προθέσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που εκτιµούν ότι κινούνται σε θετική κατεύθυνση, αλλά περιµένουν την εφαρµογή τους στην πράξη. «Και µόνο ότι όπως φαίνεται, έχει αρχίσει η συζήτηση είναι ένα καλό πρώτο βήµα. Ωστόσο, επειδή υπάρχουν ήδη νόµοι που δεν ακολουθούνται, θα πρέπει να δούµε αυτά που θα αποφασιστούν, να εφαρµόζονται κιόλας», λέει η ζωόφιλη -ακτιβίστρια για την προστασία τωνζώων Χριστιάνα Μπεργκ.
Σύµφωνα µε πληροφορίες, στις προθέσεις του υπουργείου και της αρµόδιας υφυπουργού Μιλένας Αποστολάκη είναι και η δηµιουργία ενός οργανωµένου συστήµατος περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων σε κάθε δήµο, σε συνεργασία όµως µε ζωοφιλικές ενώσεις και σωµατεία, οι οποίες και θα συµµετέχουν ενεργητικά σε όλο το πλαίσιο προστασίας των ζώων. Αλλωστε, µέχρι σήµερα, οι ζωοφιλικές ενώσεις έχουν αποδείξει στην πράξη ότι οι παρεµβάσεις τους είναι σωτήριες.
Το τελευταίο διάστηµα, µάλιστα, όπως επισηµαίνουν οι οργανώσεις
Υποχρεωτική προβλέπεται να είναι η καταγραφή και των κατοικιδίων στη νέα βάση δεδοµένων
το πρόβληµα των εγκαταλελειµµένων ζώων έχει γίνει ιδιαίτερα έντονο. Αυτό αποδεικνύεται και από τις προσπάθειες που γίνονται – κυρίως µέσω του ∆ιαδικτύου και µε αγγελίες που ανεβάζουν σε ζωοφιλικά σάιτ εθελοντές και µέλη των οργανώσεων που βρίσκουν τα ζώα. Εξίσου πολλά είναι και τα κρούσµατα κακοποίησης: πριν από µερικές µέρες,ασυνείδητοι στην περιοχή της Πάτρας, αφού ακρωτηρίασαν δύο κουτάβια, τα πέταξαν στον δρόµο, µε αποτέλεσµα το ένα να χάσει τη ζωή του. Λίγες µέρες νωρίτερα, άγνωστοι κρέµασαν σκύλο από γέφυρα στη Μεσσηνία. Και δεν είναι τα µοναδικά περιστατικά κακοποίησης ζώων που είδαν το φως της δηµοσιότητας το τελευταίο διάστηµα.
Επίσηµα στοιχεία για τον αριθµό των αδέσποτων στη χώρα µας δεν υπάρχουν, ωστόσο υπολογίζεται πως φτάνουν το 1,5εκατοµµύριο. Οσο γι’ αυτά που κυκλοφορούν στους δρόµους της Αττικής, εκτιµάται πως ξεπερνούν τις 220.000.
Τα ζητήµατα της εγκατάλειψης και κακοποίησης των αδέσποτων και των κατοικίδιων είναιπροτεραιότητα για τη Συντονιστική 110 Ζωοφιλικών Σωµατείων. «Για µας είναι βασικό µέληµα η καταγραφή και η σήµανση των ζώων, η οποία θα πρέπει να γίνεται σωστά και ελεγχόµενα. Και απ’ ό,τι φαίνεται και το υπουργείο κινείται στηνίδια κατεύθυνση. Το µόνο που θα πρέπει να διευκρινιστεί είναι το όργανο, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για την πρακτική εφαρµογή», επισηµαίνει η Ελένη Γερνά, µέλος του εννιαµελούς ∆ιοικητικού Οργάνου της Συντονιστικής.
ΤΟ «ΚΛΕΙΔΙ».
Η παιδεία είναι, σύµφωνα µε τις ζωοφιλικές οργανώσεις και τους κτηνιάτρους, πάντως, το «κλειδί» για να µειωθούν και να αποφευχθούν τα περιστατικά κακοποίησης αλλά και εγκατάλειψης των ζώων. «Ο Ελληνας θα πρέπει να µάθει από µικρή ηλικία να αγαπά τα ζώα, κι αν όχι να τα αγαπά, τουλάχιστον να µην τα πειράζει. Και γιατί όχι η ζωοφιλική παιδεία να µην ενταχθεί ως µάθηµα στα σχολεία. Ετσι, πριν µία οικογένεια πάρει σπίτι της ένα κατοικίδιο, θα πρέπει να είναι σε θέση να γνωρίζει ποιες υποχρεώσεις απορρέουν από µία τέτοια πράξη. ∆εν παίρνουν ένα παιχνίδι, αλλά µία ψυχή που έχει ανάγκες», δηλώνει η κ. Μπεργκ. 160.000
είναι οι καταχωρίσεις δεσποζόµενων ζώων στην τράπεζα ∆εδοµένων του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου 250
είναι κατά µέσο όρο οι υιοθεσίες ζώων που πραγµατοποιούν ετησίως οι ζωοφιλικές οργανώσεις 25 - 50
ευρώ είναι το κόστος ηλεκτρονικής σήµανσης ζώων σε κτηνιάτρους
«Κόκκινο» και στα τσίρκα
Εξαθλιωµένες τίγρεις που πηδούν µέσα από φλεγόµενο στεφάνι, ελέφαντες που στέκονται στα πίσω πόδια τους, πίθηκοι που κάνουν ακροβατικά: οι εικόνες που συναντά κανείς στα τσίρκα θα είναι σύντοµα παρελθόν, αφού προς αυτήν την κατεύθυνση προσανατολίζεται το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης, µε την απαγόρευση της συµµετοχής κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή άλλο παρεµφερές δηµόσιο θέαµα, καθώς και οποιαδήποτε δηµόσια έκθεση ζώου, µε σκοπό το κέρδος.
οπως τονίζουν οι ζωοφιλικές οργανώσεις, κάτι τέτοιο θα αποτελέσει δικαίωση για τους αγώνες που κάνουν τα τελευταία χρόνια κατά της εκµετάλλευσης και κακοποίησης των ζώων αυτών. «οι θεατές έβλεπαν τα ζώα αυτά να βασανίζονται, χωρίς να το καταλαβαίνουν. Ηρθε η ώρα να σταµατήσει αυτή η βαναυσότητα», εξηγούν τα µέλη των οργανώσεων. αρκετές χώρες, όπως η αυστρία, το ίσραήλ και η ουγγαρία, έχουν προχωρήσει σε καθολική απαγόρευση του τσίρκου µε ζώα ενώ άλλες, ανάµεσά τους η Σουηδία, η Μάλτα και η ∆ανία, απαγορεύουν τη χρησιµοποίηση συγκεκριµένων άγριων ζώων σε αυτές τις παραστάσεις.
Το τσιπ και το κόστος
Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ σήµανση και καταγραφή των ζώων συντροφιάς άρχισε το 2003 και, όπως λέειη πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου Αθηνά Τραχήλη, µέχρι και το 2004 οι ιδιοκτήτες ζώων ήταν ιδιαίτερα θερµοί µετη διαδικασία. «Τρεις ήταν οι βασικοί λόγοι για τους οποίους ξεκίνησε η τοποθέτηση µικροτσίπ στα δεσποζόµενα ζώα. Αρχικά γιατί µε αυτόν τρόπο είχαµε και µία δήλωση ιδιοκτησίας του ζώου ενώ παράλληλα εξασφαλιζόταν η προστασία της υγείας και της ευζωίας του ίδιου του ζώου αλλά και η προστασία της δηµόσιας υγείας», εξηγεί.
Αυτός ο αρχικός ενθουσιασµός εγκαταλείφθηκε και πολλοί είναι, όπως τονίζει η κ. Τραχήλη, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων που στέκονται επικριτικά απέναντι στην ηλεκτρονική σήµανση. «Πιστεύουµε όµως πως αν τελικά η σκέψη του υπουργείου για online σύστηµα καταγραφής και σήµανσης προχωρήσει και υπάρξει µία διαδικτυακή βάση δεδοµένων, τα αποτελέσµατα θαείναι σαφώς πιο ικανοποιητικά, ενώ θα υπάρχει µεγαλύτερος έλεγχος και στα ζώα, τα οποία φεύγουν γιατο εξωτερικό». Το κόστος, πάντως, για τη σήµανση του ζώου δεν ξεπερνά τα 50 ευρώ, ενώ είναι απαραίτητο τοµικροτσίπ προκειµένου το ζώο να ταξιδεύσει εκτός Ελλάδας – αν για κάποιον λόγο ο ιδιοκτήτης του θελήσει κάτι τέτοιο.
Παράλληλα, το µικροτσίπ είναι το µέσο αναγνώρισης ενός ζώου, αν το χάσουν οι ιδιοκτήτες του: οι κτηνίατροι µπορούν να διαβάσουν το µικροτσίπ µε τον µοναδικό αριθµό για κάθε ζώο και µέσω της βάσης δεδοµένων να ειδοποιήσουν στη συνέχεια τον ιδιοκτήτη.
Φυλάκιση και ποινές έως € 30.000
ΣΤΗ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ αυστηρότερων ποινών για όσους κακοποιούν και µεταχειρίζονται βάναυσα τα ζώα προσανατολίζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων. Ειδικότερα, σύµφωνα µε πληροφορίες εξετάζεται να θεσµοθετηθεί ποινή φυλάκισης µη εξαγοράσιµη και χρηµατική ποινή µέχρι 30.000 ευρώ – µε πρόβλεψη για ακόµη πιο αυστηρές ποινικές κυρώσεις – στην περίπτωση που οι παραβάτες υποπέσουν στο ίδιο αδίκηµα κατ’ επανάληψη.
Ποιο είναι όµως το προφίλ αυτών που κακοποιούν τα ζώα; Οπως εξηγεί ο ∆ηµήτρης Τόντης, αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου της Παθολογικής Ανατοµικής του Τµήµατος της Κτηνιατρικής του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας, υπάρχουν αρκετές δηµοσιευµένες µελέτες, οι οποίες συνδέουν την κακοποίηση των ζώων µε ανάλογη άσχηµη συµπεριφορά που έχει ο ίδιος άνθρωπος στο σπίτι, στον χώρο εργασίας και στις κοινωνικές του συναναστροφές. «Υπάρχουν στατιστικά στοιχεία στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ που δείχνουν πως βαρυποινίτες, βιαστές και εγκληµατίες, είχαν στην πλειονότητά τους κακοποιήσει ζώα στην παιδική τους ηλικία».
Είναι ενδεικτικό πως κάθε µήνα οι ζωοφιλικές οργανώσεις δέχονται περισσότερες από 40 καταγγελίες για κακοποίηση ή θανάτωση ζώων. Κακοποίηση, όµως, προσθέτει, είναι και η εγκατάλειψη. «Οπως επίσης κι όταν ο ιδιοκτήτης αφήνει το ζώο δεµένο για ώρες ακόµη και µέρες χωρίς τροφή και νερό, το κακοποιεί».
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα