Από την Κλυταιμνήστρα στον νομικό φεμινισμό - Του Αντώνη Καραμπάτζου*
Ο μύθος και η ελληνική κοινωνική πραγματικότητα
Στην Ορέστεια του Αισχύλου η Κλυταιμνήστρα, κάνοντας το χατίρι του ερωμένου της του Αίγισθου, αλλά και εκδικούμενη συγ χρόνως για τη θυσία της Ιφιγένειας, σκο τώνει τον άνδρα της τον Αγαμέμνονα μετά την επιστροφή του από τον Τρωικό πόλεμο. Ο Ορέστης αποφασίζει εν συνεχεία να εκδικηθεί για τον θάνατο του πατέρα του, σκοτώνοντας τη μητέρα του (και τον Αίγισθο). Μολονότι και η Κλυταιμήστρα διέπραξε φόνο, οι Ερινύες, οι κατ εξοχήν προστάτριες του μητρικού δικαίου, κυνηγούν μόνο τον μητροκτόνο Ορέστη, και τούτο γιατί η Κλυταιμήστρα «δεν είχε συγγένεια από αίμα με τον άνδρα που σκότωσε». Παρ όλα αυτά, ο Ορέστης θα αθωωθεί τελικά στον Αρειο Πάγο χάρη στην αποφασιστική ψήφο της Αθηνάς.
Στην εξέλιξη αυτή οι Ενγκελς και Μπαχόφεν θα διακρίνουν την επικράτηση του πατρικού δικαίου επί του μητρικού, με τους «θεούς της νέας γενιάς» (Δία, Αθηνά, Απόλλωνα) να νικούν τις Ερινύες, αλλά και να τις πείθουν εν τέλει να περάσουν στην υπηρεσία της «νέας τάξης πραγμάτων».
Η νέα αυτή τάξη πραγμάτων θα κρατήσει αιώνες και θα χρειαστούν πολλές μάχες για να ανατραπεί. Το αποδεικνύει και η διαδρομή της ελληνικής κοινωνίας από τον προηγούμενο ήδη αιώνα: στις 15 Μαΐου 1929, η Αγνή Ρουσοπούλου ασκεί αίτηση ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας, επειδή η Εξεταστική Επιτροπή του είχε νωρίτερα απορρίψει τη συμμετοχή της στον πρώτο διαγωνισμό για την πρόσληψη εισηγητών στο Ανώτατο Δικαστήριο, με την αιτιολογία ότι ήταν γυναίκα.
Ο Αλέξανδρος Σβώλος ανέλαβε την υπεράσπισή της στην εν λόγω δίκη, η απόφαση ωστόσο του δικαστηρίου ήταν απορριπτική. Παρά ταύτα, οι Ελληνίδες δεν θα αργήσουν λίγο αργότερα, το 1930, να αποκτήσουν το πρώτο τους πολιτικό δικαίωμα: το δικαίωμα του εκλέγειν στις δημοτικές εκλογές. Από το σημείο αυτό και πέρα οι εξελίξεις θα πάρουν τον δρόμο τους. Σήμερα, εν έτει 2010, το Υπουργικό Συμβούλιο αριθμεί δέκα γυναικείες παρουσίες, ενώ η Ακαδημία Αθηνών δύο.
Η ΑΛΛΑΓΗ ΑΝΤΙΛΗΨΕΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Από αντίστοιχες διεργασίες έχουν περάσει ασφαλώς κι άλλες κοινωνίες. Στις ΗΠΑ, περί τα τέλη του 19ου αιώνα, η Μyra Βradwell έθεσε ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ ( Supreme Court) το ζήτημα των δυσμενών διακρίσεων εις βάρος των γυ ναικών, αμφισβητώντας τη νομοθεσία που δεν επέτρεπε να χορηγείται στις παντρεμένες γυναίκες άδεια άσκησης του νομικού επαγγέλματος (υπόθεση Βradwell v. Ιllinois, 1873). Το δικαστήριο απέφυγε μεν στην απόφασή του να πάρει ευθέως θέση επί της δυσμενούς αυτής διάκρισης (η προσφυγή της Βradwell απερρίφθη για άλλους λόγους), ωστόσο ο δικαστής Βradley στη γνώμη που διετύπωσε, ανάπτυξε το δόγμα των λεγόμενων «χωριστών σφαιρών δραστηριότητας» μεταξύ ανδρών και γυναικών:
«Το νομικό μας σύστημα, όπως άλλωστε και η ίδια η φύση, ανέκαθεν ανεγνώριζαν μια μεγάλη διαφορά στις αντίστοιχες σφαίρες δραστηριότητας και στα πεπρωμένα του άνδρα και της γυναίκας.
Ο άνδρας είναι, ή πρέπει να είναι, ο προστάτης και υπερασπιστής της γυναίκας.
Η φυσική και αρμόζουσα μετριοπάθεια και λεπτότητα που είναι σύμφυτες με το γυναικείο φύλο το καθιστούν ακατάλληλο για πολλές από τις ενασχολήσεις της ζωής μέσα στην κοινωνία.
Η δομή της οικογενειακής οργάνωσης [
] δείχνει ότι η οικιακή σφαίρα είναι εκείνη που ταιριάζει περισσότερο στον προορισμό και στις λειτουργίες της γυναικείας φύσεως».
Εν τούτοις, έναν αιώνα αργότερα, σημειώνεται μια σπουδαία μεταστροφή στη νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Στην υπόθεση Reed v. Reed (1971) αμφισβητήθηκε από τη Sally Reed το κύρος ενός νόμου της Πολιτείας του Αϊντάχο, ο οποίος για τον διορισμό στη θέση του «κηδεμόνα κληρονομίας» (estate administrator) έδινε προτεραιότητα στους άρρενες αιτούντες. Το δικαστήριο απέρριψε επιχειρήματα της Πολιτείας του τύπου λ.χ. ότι «οι άνδρες είναι περισσότερο εξοικειωμένοι από τις γυναίκες με τις επιχειρηματικές υποθέσεις», αποφαινόμενο εν τέλει ότι η νομοθετική προτίμηση υπέρ των ανδρών ήταν αυθαίρε η. Η απόφαση αυτή ακολουθήθηκε και από άλλες επιτυχείς αμφισβητήσεις του δόγματος των «χωριστών σφαιρών δραστηριότητας», το οποίο υπέσκαπτε τη θέση των γυναικών στην αμερικανική κοινωνία.
Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΥ
Η αμερικανική κίνηση του νομικού φεμινισμού (legal feminism movement) επιχείρησε ακριβώς να καταδείξει την πληθώρα των περιπτώσεων άνισης μεταχείρισης μεταξύ των δύο φύλων και να προτείνει νομοθετικές λύσεις για την υπέρβασή τους.
Στο πλαίσιο της κίνησης αυτής διαμορφώθηκαν δύο κατά βάση τάσεις. Από τη μια πλευρά, η μάλλον κρατούσα τάση του «πολιτισμικού φεμινισμού», η οποία αφορμάται από τη θέση ότι οι βιολογικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων δεν πρέπει να συγκαλύπτονται, αλλά αντιθέτως να αναδεικνύονται και να συνιστούν τη βάση για μια διαφοροποιημένη υπέρ των ως θεμελιακή δε διαφορά θεωρείται εδώ η εμπειρία της εγκυμοσύνης: οι γυναίκες γεννούν και, κατά κανόνα, μεγαλώνουν τα παιδιά, ενώ οι άνδρες όχι, με συνέπεια οι γυναίκες να είναι βιολογικά «συνδεδεμένες» με την ανθρώπινη ζωή των άλλων. Από την άλλη πλευρά, διαμορφώθηκε η τάση του «ριζοσπαστικού φεμινισμού», που βλέπει τις γυναίκες να τελούν σε σχέση υποταγής προς τους άνδρες, μια σχέση που πρέπει οπωσδήποτε να εντοπίζεται εδώ στον τρόπο με τον οποίον λαμβάνει χώρα η γενετήσια επαφή, αλλά και στην εμπειρία της εγκυμοσύνης, η οποία δεν αντιμετωπίζεται σαν ένα χαρμόσυνο γεγονός, αλλά θεωρείται κατ ουσίαν ότι «φυλακίζει και εξαντλεί το γυναικείο σώμα».
Ενώ η πρώτη τάση εκδηλώνει μια διαλεκτική προσέγγιση για τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων, η δεύτερη προκρίνει μια πολεμική αντιπαράθεση με τον «εχθρό», τον άνδρα, με σκοπό να οδηγήσει στην πλήρη χειραφέτηση της γυναίκας και κυρίως στον επαναπροσδιορισμό των γενετήσιων απολαύσεων κατά τρόπο που να μην αντιμετωπίζεται πλέον η γυναίκα σαν «αντικείμενο» των σεξουαλικών ορέξεων των ανδρών και σαν «εργαλείο» της αναπαραγωγικής διαδικασίας της κοινωνίας.
Αναμφίβολα η κίνηση του νομικού φεμινισμού οδήγησε κάποτε και σε ακρότητες, που εκδηλώθηκαν κυρίως υπό τη μορφή συμπεριφορών «πολιτικής ορθότητας». Οι τελευταίες περιόρισαν σημαντικά ιδίως την ελευθερία εκφράσεως στον νομικό διάλογο, στιγματίζοντας όσους επεδείκνυαν αποκλίνουσα, κυρίως γλωσσική, συμπεριφορά (χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί εδώ η επιταγή των συντακτών νομικών περιοδικών να χρησιμοποιούνται στα δημοσιευόμενα νομικά κείμενα τόσα «shes» όσα και «hes»). Ωστόσο, στο σύνολό της η κίνηση συνέβαλε στο να διορθωθούν πολλά από τα κακώς κείμενα της αμερικανικής νομοθεσίας, θέτοντας σε πολλές περιπτώσεις εύστοχα το περίφημο «γυναικείο ερώτημα» ( woman question): Μήπως μια νομοθετική ρύθμιση δεν λαμβάνει επαρκώς υπόψη τα συμφέροντα των γυναικών; Γιατί συμβαίνει αυτό και πώς μπορεί να διορθωθεί η νομοθετική παράλειψη;
Για παράδειγμα, το «γυναικείο ερώτημα» τίθεται στις υποθέσεις βιασμού, όταν ο νομικός φεμινισμός ρωτά γιατί η ένσταση περί συναίνεσης του θύματος εστιάζει στην οπτική του κατηγορουμένου και σε ό,τι αυτός «ευλόγως» υπέθετε ότι η γυναίκα ήθελε, και όχι στην οπτική της γυναίκας και στις προθέσεις που εκείνη «ευλόγως» σκέφθηκε ότι εκδήλωσε με τη συμπεριφορά της στον κατηγορούμενο.
Το «γυναικείο ερώτημα» τίθεται, επίσης, αναφορικά με τα δικαιώματα της μητέρας-νοικοκυράς: μήπως πρέπει να της καταβάλλεται κάποιος μισθός για την οικιακή εργασία και την ανατροφή των παιδιών, έτσι ώστε να στηρίζεται έμπρακτα η συμβολή της στην αναπαραγωγική διαδικασία;
Τα ανοιχτά ερωτήματα όμως είναι ακόμη πολλά, τίθενται δε σε διάφορα πεδία της κοινωνικής δραστηριότητας.
Η βελτίωση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία είναι μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η διαδικασία αυτή θέλει ακόμη χρόνο και διαλεκτική προσέγγιση. Θέλει, επίσης, ανάδειξη, και όχι συγκάλυψη, των διαφορών μεταξύ των δύο φύλων, έτσι ώστε να δικαιολογείται η αναγκαιότητα λήψης μέτρων «θετικής διακρίσεως» υπέρ των γυναικών.
* Ο κ. Αντώνης Καραμπάτζος είναι Λέκτορας στη Νομική Σχολή Αθηνών
Άλλα άρθρα από Χριστιάννα Λούπα
Σχολιάστε το άρθρο:
συνολικά:
| προβολή:
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος.
Η Μάχη της Κρήτης είναι γνωστή σε όλους.Μετά την κατάληψη του νησιού από τους ναζί ωστόσο, άρχισαν τα αντίποινα.
Στις 2 Ιουνίου 1941, στο χωριό Κοντομαρί Χανίων, οι Γερμανοί εκτέλεσαν 23 (;) άνδρες, ως αντίποινα για τις εκτελέσεις και τη σφαγή πολλών Γερμανών αλεξιπτωτιστών, που είχαν πέσει μέσα στους θάμνους. Πτώματα Γερμανών είχαν εντοπιστεί κοντά στο χωριό. Οι Γερμανοί όρμησαν ...
Διαβάστε το άρθρο
- Δημοφιλέστερα
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο