Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Σάλος στην Κύπρο για τη φερόμενη ανάμιξη του Χρήστου Λαμπράκη στο πραξικόπημα κατά Μακαρίου

Αρχική | Κύπρος | Σάλος στην Κύπρο για τη φερόμενη ανάμιξη του Χρήστου Λαμπράκη στο πραξικόπημα κατά Μακαρίου

«Πολιτικός νους του πραξικοπήματος» χαρακτηρίζεται ο εκδότης σε έγγραφο, που παρουσιάστηκε στην Κυπριακή Βουλή!

 

Εκτεταμένη κάλυψη έδωσαν την Παρασκευή οι κυπριακές εφημερίδες στην έγκριση από τη Βουλή, του πορίσματος για τον Φάκελο της Κύπρου, επισημαίνοντας, στην πλειοψηφία τους, ότι το θέμα δίχασε για άλλη μια φορά, τα κόμματα. Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν μερικές εφημερίδες στην αποκάλυψη του βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος, Ζαχαρία Κουλία, για φερόμενη ανάμιξη του εκδότη των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Τα Νέα» Χρήστου Λαμπράκη, ο οποίος χαρακτηρίζεται «πολιτικός νους του πραξικοπήματος».

Η είδηση δεν πέρασε στον ελληνικό τύπο, λόγω της απεργίας των μέσων ενημέρωσης την Πέμπτη – δεν κυκλοφόρησαν εφημερίδες την Παρασκευή – ενώ και οι Σαββατιάτικες εκδόσεις σφυρίζουν αδιάφορα!

Ο ισχυρισμός του κ. Κουλία βασίζεται σε έγγραφο που επικαλέστηκε, κατά την ομιλία του στη Βουλή. Σε ραδιοφωνικές δηλώσεις του την Παρασκευή, ο κ. Κουλίας, αποκάλυψε ότι το έγγραφο παρουσίασε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος στον ιδιαίτερο γραμματέα του Χάρη Βωβίδη, με την εντολή να το καταστρέψει, λέγοντας ότι τέτοια έγγραφα «θα μας κάμουν να σκοτωνόμαστε για 100 χρόνια».

Ο Χάρης Βωβίδης δεν συμμορφώθηκε με την οδηγία του Αρχιεπισκόπου και διέσωσε το έγγραφο, του οποίου ο συντάκτης και η προέλευση δεν έχουν εξακριβωθεί. Ο κ. Κουλίας ανέφερε ότι το γεγονός πως δεν φέρει υπογραφή, αλλά και ο τρόπος σύνταξης, τον οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είχε ετοιμασθεί από κάποια μυστική υπηρεσία.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύουν η «Αλήθεια» και ο «Πολίτης», το πραξικόπημα έγινε με βάση σχέδιο που συνέταξε ο πρώην συνταγματάρχης Αντώνης Κέλλας, συμμαθητής του Δημήτρη Ιωαννίδη. Το σχέδιο το επεξεργάζονταν, επί εξουσίας Γεωργίου Παπαδοπούλου, ο ίδιος ο Ιωαννίδης, ο αντισυνταγματάρχης Μιχάλης Πηλικός της ΕΣΑ, ο συνταγματάρχης Κονδύλης που υπηρετούσε στην Κύπρο, ο εφοπλιστής Ανδρέας Ποταμιάνος και ο Χρήστος Λαμπράκης, «που ήταν ο πολιτικός νους του όλου εγχειρήματος», κατά τον κ. Κουλία, ο οποίος υποστήριξε ότι η τελευταία σύσκεψη έγινε στην έπαυλη του Λαμπράκη, παρουσία του μετέπειτα «προέδρου» Νίκου Σαμψών.

Η «Αλήθεια» προβάλλει το θέμα, υπό τον τίτλο «Δίχασε τα κόμματα το πόρισμα για τον φάκελο της Κύπρου-Πώς ναυάγησε η προσπάθεια του ΔΗΣΥ για ομοφωνία», στην πρώτη της σελίδα και αφιερώνει δύο εσωτερικές σελίδες στο περιεχόμενο και στις ομιλίες που έγιναν κατά τη συζήτηση. Η εφημερίδα εξηγεί ότι δεν έγινε δεκτή πρόταση του ΔΗΣΥ να αναβληθεί η ψηφοφορία, για να γίνουν διαβουλεύσεις ώστε να αφαιρεθεί μια φράση που αναφέρει ότι το πόρισμα «αποτελεί έργο μεγάλης ιστορικής και πολιτικής σημασίας, αλλά και σημαντική συνεισφορά για τις παρούσες και επόμενες γενιές», επειδή το κόμμα διαφωνεί με την αντικειμενικότητα του πορίσματος.  Το πόρισμα εγκρίθηκε με τις 35 ψήφους των παρόντων βουλευτών του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ και των Οικολόγων, ενώ το καταψήφισαν οι 15 παρόντες βουλευτές του ΔΗΣΥ και του Ευρωπαϊκού Κόμματος, που διαφώνησαν κυρίως με τις διαπιστώσεις για το ρόλο των ελληνικών στρατευμάτων στην Κύπρο.

Ο «Πολίτης» αναφέρεται σε εσωτερική σελίδα στο θέμα, κάτω από τον τίτλο «Με διαφωνίες και έριδες ενέκρινε κατά πλειοψηφία η Βουλή το Φάκελο της Κύπρου-Συμφωνούν μόνο στις ευθύνες ξένων» και αφιερώνει ένα ξεχωριστό μονόστηλο, στον φερόμενο ρόλο του Χρήστου Λαμπράκη, κάτω από τον τίτλο «Ιθύνων νους ο Λαμπράκης» και με φωτογραφία του.

Η «Σημερινή» αφιερώνει εσωτερική σελίδα στη συζήτηση για το πόρισμα υπό τον τίτλο «Παρέδωσαν το Φάκελο στην Ιστορία-Υιοθετήθηκε το πόρισμα της Επιτροπής, εν μέσω έντονων αντιπαραθέσεων.

Ο «Φιλελεύθερος» αφιερώνει εσωτερική σελίδα, μεγάλου μεγέθους, στο θέμα του Φακέλου και δημοσιεύει τις θέσεις των κομμάτων, όπως αναπτύχθηκαν κατά τη συζήτηση, κάτω από τον τίτλο «Δύο σχολές σκέψεις για την προδοσία».

Τέλος, η «Χαραυγή» παρουσιάζει την είδηση, ως κύριο θέμα της πρώτης σελίδας της, υπό τον τίτλο «Αποκαθίσταται η ιστορική αλήθεια» και παραπέμπει για λεπτομέρειες σε εσωτερικές σελίδες της, με τίτλους «Οι προδότες πλέον με όνομα», «ΔΗΣΥ και ΕΥΡΩΚΟ απολογητές της ΕΟΚΑ Β΄» και «Αιώνιο όνειδος οι προδοτικές πράξεις-αποκαλύπτεται ο προδοτικός ρόλος της ΕΟΚΑ Β΄, των Γρίβα, Γιωρκάτζη και Σαμψών και επιβεβαιώνεται η εγκληματική δράση του ΝΑΤΟ με την προδοσία της Χούντας σε συνεννόηση με την Άγκυρα».

Opinion Post

Σχετικό άρθρο:

Κουλίας: Ιθύνων νους του πραξικοπήματος ο Χρήστος Λαμπράκης





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Προκλητικός Ερντογάν από τα Κατεχόμενα: «Δεν είναι δυνατή η ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο»

20 Ιουλίου 2024, 12:44
Στα Κατεχόμενα προσγειώθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απηύθυνε εμπρηστική ...

Κύπρος: Υφυπουργός Πολιτισμού ο Μιχάλης Χατζηγιάννης

27 Φεβρουαρίου 2023, 17:46
 - Τι αναφέρουν κυπριακά ΜΜΕ   Έκπληξη στον σχηματισμό υπουργικού συμβουλίου στην Κύπρο, καθώς ο Μιχάλης ...

Κύπρος: Ο Νίκος Χριστοδουλίδης νέος πρόεδρος

12 Φεβρουαρίου 2023, 22:52
 Επίσημα Πρόεδρος ο Χριστοδουλίδης: Ενωμένοι να κάνουμε πράξη όσα υποσχεθήκαμε   Εμφανώς συγκινημένος ανέλαβε και επίσημα ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0