Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Κρούσμα διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Αρχική | Ειδήσεις | Κόσμος | Κρούσμα διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Σάλος προκλήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις αποκαλύψεις της βρετανικής εφημερίδας Sunday Times για δωροδοκία τριών ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα στους Sunday Times αναφέρει ότι δημοσιογράφοι αυτοπαρουσιάστηκαν ως εκπρόσωποι ενός λόμπυ και πρόσφεραν 100,000 ευρώ ετησίως στον Αυστριακό κεντροδεξιό (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) και πρώην υπουργό εσωτερικών Ernst Strasser, καθώς και σε δύο ευρωβουλευτές του Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, στον Ρουμάνο Adrian Severin και τον Σλοβένο Zoran Thaler, ως αντάλλαγμα για να προωθήσουν τροποποίηση στο σχέδιο νόμου για τις τράπεζες. Το δημοσίευμα τονίζει ότι οι «λομπίστες» πλησίασαν σύνολο 60 ευρωβουλευτές και μόνο οι τρεις προαναφερθέντες ανταποκρίθηκαν.

Ο κεντροδεξιός Strasser υπέβαλε την παραίτησή του ενώ οι άλλοι δύο κεντροαριστεροί ευρωβουλευτές αρνήθηκαν τις κατηγορίες.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, ο Adrian Severin έστειλε e-mail στους δημοσιογράφους λέγοντας: «Απλά για την ενημέρωσή σας η τροποποίηση που ζητήσατε έχει κατατεθεί εγκαίρως», πριν την αποστολή ενός τιμολογίου 12,000 ευρώ για «συμβουλευτικές υπηρεσίες».

Ο Severin μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Mediafax τόνισε: «Μου προσέφεραν ένα συμβόλαιο παροχής συμβουλών, ως μέλος του συμβουλίου διεθνών εμπειρογνωμόνων της εταιρείας Tyler Jones»

«Πρόκειται για ένα νόμιμο συμβόλαιο. Έχουμε το δικαίωμα να είμαστε μέλη σε τέτοιες συμβουλευτικές επιτροπές. Μας επιτρέπεται να εργαζόμαστε ως πολιτικοί σύμβουλοι, η μόνη μας υποχρέωση είναι να μην αποκαλύπτουμε εμπιστευτικές πληροφορίες», τόνισε.

Ερωτηθείς για το εάν το δημοσίευμα των Sunday Times για το ότι ζήτησε 12,000 ευρώ ήταν ψευδές, απάντησε: «Δεν είναι ψευδές, αλλά το ζήτησα για άλλο λόγο […] . Παρείχα συμβουλευτικές υπηρεσίες και γι’ αυτό συμφώνησα να πληρωθώ».

Από την πλευρά του, ο Σλοβένος Zoran Thaler είπε σε γραπτή του δήλωση στη EurActiv ότι ξαφνικά συνειδητοποίησε ότι η εταιρεία λόμπυ δεν υπήρχε και ότι οι κινήσεις του είχαν ως στόχο να αποκαλύψουν ποιος κρύβεται πίσω από την προσπάθεια δυσφήμησης του.

Απόψεις

Η αντίδραση των επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων ήταν άμεση.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος, Joseph Daul, καταδίκασε την συμπεριφορά των τριών ευρωβουλευτών τονίζοντας: «Λαμβάνω υπόψη μου την παραίτηση του κ. Strasser, ο οποίος παραιτήθηκε από όλα τα πολιτικά πόστα του. Ευελπιστώ εάν επιβεβαιωθούν τα δημοσιεύματα, οι κεντροαριστεροί ευρωβουλευτές να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα, χωρίς καθυστέρηση».

«Οι πολίτες μας πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στους ευρωβουλευτές μας, καμία ανήθικη συμπεριφορά δεν θα γίνει ανεκτή», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Joseph Daul.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του ΕΚ, Martin Schulz, κάλεσε άμεσα τους δύο βουλευτές του σε συνάντηση προκειμένου να ακούσει τη δική τους εκδοχή.

Χαρακτήρισε «εξαιρετικά σοβαρές» τις κατηγορίες ενώ υπογράμμισε ότι σε ενδεχόμενη επιβεβαίωση των δημοσιευμάτων θα «λάβει τα απαραίτητα μέτρα».

«Είμαι συγκλονισμένος από τα ποσά χρημάτων που αναφέρονται στο άρθρο της εφημερίδας. Πιστεύω ότι το να εργάζεσαι ως σύμβουλος, χρησιμοποιώντας τη δημόσια εικόνα ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεν είναι συμβατό με τις αξίες της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών», τόνισε ο Schulz.

EurActiv.gr

Αποστολή: Γιώργος Θαλασσινός





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Ισμαήλ Χανίγια: Τον σκότωσαν με εξελιγμένη βόμβα και όχι drone

01 Αυγούστου 2024, 20:07
- Την είχαν βάλει στον ξενώνα του δύο μήνες πριν Τι αποκαλύπτουν οι New York ...

Μπάιντεν: Πώς βγήκε εκτός εκλογικής μάχης σε 48 ώρες

22 Ιουλίου 2024, 12:20
 – Όλο το παρασκήνιο     Η σιγουριά που έβγαζε το εκλογικό επιτελείο του Μπάιντεν την Παρασκευή, ...

Microsoft: Έπεσαν τα συστήματα της σε όλο τον κόσμο - Χάος στα αεροδρόμια

19 Ιουλίου 2024, 13:20
Εκτός λειτουργίας τα συστήματα σε όλο τον κόσμο λόγω προβλήματος που φαίνεται να συνδέεται ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0