Πρόδρομος Εμφιετζόγλου: Η Ελλάδα να γίνει Ελ-Ντοράντο της Μεσογείου! - Συνέντευξη
Να διεκδικήσουμε τις αποζημιώσεις από τη Γερμανία και να μην απεμπολήσουμε κι αυτό το δικαίωμα
Η ελληνική και η κυπριακή ΑΟΖ έχουν χρυσοφόρα κοιτάσματα. Η κήρυξη ΑΟΖ είναι νόμιμο, διεθνές δικαίωμα, δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει, είναι απόφαση των Ηνωμένων Εθνών και περιλαμβάνεται και στο δίκαιο της Ε.Ε..
Συνέντευξη
Mελαχροινή Μαρτίδου
«Το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας μπορεί να λυθεί με δύο κινήσεις που θέλουν πυγμή, στρατηγική και πατριωτισμό» υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ, Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, ο οποίος ήταν στην Κομοτηνή, την Ξάνθη και την Καβάλα το Σαββατοκύριακο, όπου είχε συναντήσεις με πρόσωπα του χώρου της αυτοδιοίκησης, προσωπικούς φίλους και εκπροσώπους συλλόγων που χρόνια τώρα στηρίζει και ενδιαφέρεται για την πορεία τους. Στο περιθώριο όλων αυτών των επαφών είχαμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε μαζί του, αποτυπώνοντας την άποψή του για όλα όσα μας απασχολούν ως χώρα και ως κοινωνία.
Μιλά με τη χαρακτηριστική ρεαλιστική προσέγγιση για όσα θα μπορούσαν να συμβούν δίνοντας διέξοδο στα οικονομικά ζητήματα που μας απασχολούν. Η άποψή του κ. Εμφιετζόγλου πραγματικά αξίζει να καταγραφεί. «Η διεθνής σύμβαση της θάλασσας έχει υπογραφεί από το ’82. Από τότε εμείς θα έπρεπε να κηρύξουμε ΑΟΖ. Η ελληνική ΑΟΖ είναι μια έκταση που ξεκινά πάνω από την Κέρκυρα, φθάνει νότια κοντά στη Λιβύη, νότια της Κρήτης μέχρι την Κύπρο, κατέχοντας τριπλάσια επιφάνεια του χερσαίου ελληνικού χώρου. Όλο το Αιγαίο είναι ελληνική αποκλειστική ζώνη, όπου το κάθε νησί έχει αποκλειστική ζώνη όπως και η στεριά. Η περιοχή αυτή, πέραν της γεωστρατηγικής της τεραστίας σημασίας, η οποία αυξάνεται από τα τελευταία γεγονότα στη Μεσόγειο, έχει τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου τα οποία αποκτούν πολύ μεγαλύτερη σημασία.
1 Διότι βρίσκονται στη Μεσόγειο, άρα σε μια περιοχή πολύ πιο ασφαλή από τον Περσικό κόλπο, που μια τρομοκρατική ενέργεια ή μια ενέργεια του Ιράν μπορεί να το κλείσει και να στεγνώσει ο πλανήτης από πετρέλαιο, γιατί το 50% του πετρελαίου φεύγει από εκεί.
2 Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έχουν μεγαλύτερη σημασία και για την παραγωγή ηλεκτρισμού, διότι όπως βλέπουμε τώρα με το πυρηνικό ατύχημα, η πυρηνική ενέργεια που έχει προωθηθεί για να καλύψει σημαντικό ποσοστό από την ηλεκτροπαραγωγή πλέον θα πάει πίσω. Άρα, θα υπάρξει ένα έλλειμμα. Τα πυρηνικά εργοστάσια θα κλείσουν πιο γρήγορα και θα δούμε αναβάθμιση ακόμη πιο μεγάλη στην αξία και σημασία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Η Ελλάδα, λοιπόν, αποκτά ένα τεράστιο οικονομικό πλεονέκτημα έχοντας αυτή την περιοχή και τη δυνατότητα να παράγει φυσικό αέριο και πετρέλαιο το οποίο να διοχετεύει στην Ευρώπη και διά υποθαλασσίου αγωγού από την Κύπρο στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Το φυσικό αέριο, το οποίο βρέθηκε στο κοίτασμα «Λεβιάθαν» του Ισραήλ, που συνορεύει με την Κύπρο, μπορεί να καλύψει 30 χρόνια την Ευρώπη. Είναι τεράστια τα κοιτάσματα. Παρόμοια κοιτάσματα υπάρχουν και στα Κυπριακά οικόπεδα, στην ΑΟΖ της Κύπρου και παρόμοια υπάρχουν και στην ελληνική ΑΟΖ. Όλη η περιοχή είναι μια χρυσοφόρος περιοχή, η οποία μπορεί να αναβαθμίσει τη γεωστρατηγική αλλά και την οικονομική πτυχή της Ελλάδος και λέω ότι μονάχα η κήρυξη ΑΟΖ θα είναι ένα μήνυμα στις διεθνείς αγορές ότι αυτή η χώρα δεν είναι ξεπουλημένη. Έχει μεγάλο δυναμικό και χαρακτηριστικά. Eίμαι σίγουρος ότι την ημέρα που θα κηρύξουμε ΑΟΖ θα πέσουν τα Spread τουλάχιστον 300 μονάδες.
Με λίγα λόγια, το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδος μπορεί να λυθεί με δύο κινήσεις που θέλουν πυγμή, στρατηγική και πατριωτισμό.
Η μία είναι η απαίτησή μας από τους Γερμανούς, όπου με κάθε τρόπο θα πρέπει να μας επιστρέψουν αυτά που μας χρωστάνε. Δηλαδή τα 170 δις, το μισό δημόσιο χρέος και η δεύτερη είναι η ΑΟΖ. Με την ΑΟΖ θα μπορέσουμε να ξεπληρώσουμε πλήρως το χρέος μας, η Ελλάδα να γίνει Ελ-Ντοράντο της Μεσογείου. Πέραν δε τούτου, επειδή πάντα λένε περί Τουρκίας και των εμποδίων της Τουρκίας, η κήρυξη ΑΟΖ είναι νόμιμο διεθνές δικαίωμα, δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει, είναι απόφαση των Ηνωμένων Εθνών και περιλαμβάνεται και στο δίκαιο της Ε.Ε..
Η Ελληνική ΑΟΖ, πέραν τούτου, είναι και Ευρωπαϊκή ΑΟΖ. Η Κύπρος επί Παπαδόπουλου που είχε 40.000 Τούρκους απέναντι, στο 1 χιλιόμετρο, είχε το θάρρος – τον πατριωτισμό να κηρύξει ΑΟΖ και το 2015 θα έχει δικό της φυσικό αέριο και θα εξάγει υγροποιημένο αέριο της Κύπρου και του Ισραήλ από την Κύπρο.
Αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι να κηρυχθεί τώρα, γιατί οι Τούρκοι εκβιάζουν και με την ισχύ τους την τωρινή και οικονομική και στρατιωτική, εμείς φοβόμαστε και υποχωρούμε και όταν δεν κάνεις χρήση ενός δικαιώματος, μπορεί να το χάσεις.
Επιτέλους, όλες οι πολιτικές δυνάμεις δηλώνουν ότι πρέπει να κηρυχθεί άμεσα η ΑΟΖ, ο πρωθυπουργός διστάζει. Είναι εθνικό χρέος να το κάνει άμεσα. Έχει ευθύνη απέναντι αυτής της πατρίδος, αυτού του πολιτισμού, όλης της μέχρι τώρα ιστορίας της Ελλάδος, αλλά και του μέλλοντος της.
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
Κύριε Πρόεδρε, κάνατε μια πολύ σημαντική πρόταση για τη βιβλιοθήκη της Μύκης στην υπουργό Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου. Πώς γεννήθηκε αυτή η προσφορά; Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνετε, το είχατε επαναλάβει και με την ένταξη της Πομακικής γλώσσας ως επίσημη γλώσσα διδασκαλίας στα πανεπιστήμια. Επανέρχεστε με τη δημόσια βιβλιοθήκη της Μύκης. Σας απάντησε το υπουργείο και η κ. υπουργός;
-Δεν έχω πάρει καμία απάντηση. Ελπίζω να πάρω απάντηση, εύχομαι να βρουν λεφτά και να την κρατήσουν αυτήν τη βιβλιοθήκη, η οποία προσφέρει σημαντικό έργο και την έχουν αγκαλιάσει όλα τα παιδιά της Μύκης και των γύρω χωριών και αν, ο μη γένοιτο, δεν έχουν τόσα χρήματα για να διαθέσουν και τα διαθέτουν αλλού χωρίς λόγο, τότε εγώ είμαι διατεθειμένος να αναλάβω τα έξοδα λειτουργίας και της περαιτέρω βελτίωσης της βιβλιοθήκης, ώστε να μπορεί να προσφέρει στα Πομακόπαιδα ελληνική παιδεία. Να προσφέρει τη δυνατότητα να διαβάζουν ελληνικά βιβλία, γιατί είναι η μόνη ελληνική βιβλιοθήκη σε αυτά τα μέρη και ο ρόλος της είναι πολύ σημαντικός.
Η προηγούμενη πρόταση που είχατε κάνει πού βρίσκεται;
-Η προηγούμενη πρόταση που είχα κάνει και στο υπουργείο Παιδείας και στο Δημοκρίτειο, ήταν να ιδρυθεί μια έδρα ή ένα εργαστήριο στο ΔΠΘ για την Πομακική γλώσσα και τον πολιτισμό. Αυτό είναι μια υποχρέωση, η οποία θα έπρεπε να έχει γίνει, έμμεσα καλύπτουμε και την υποχρέωση μας από τη συνθήκη της Λωζάνης να διδάσκουμε στους Πομάκους την πομακική γλώσσα και όχι την τουρκική. Δυστυχώς, εκεί επικράτησε μια ανεπίτρεπτη κωλυσιεργία. Τελικά, όλοι προσπαθούσαν σαν την …καυτή πατάτα, να αποφύγουν την απάντηση. Πήρα μια επιστολή από τη Σύγκλητο του Δημοκριτείου ότι θα μου απαντούσαν μετά από την επόμενη συνεδρίαση τους, απάντηση δεν πήρα και ο τότε υπουργός, όταν του το έθεσα στο υπουργείο Παιδείας, μου πρότεινε αντ’ αυτού να διαθέσω χρήματα για να γίνουν υποτροφίες για τη μελέτη της Πομακικής γλώσσας στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου!
Οι Πομάκοι είναι πάνω από την Ξάνθη και πάνω από τη Ροδόπη, νομίζω ότι αυτά δεν πρέπει να γίνονται στην Πελοπόννησο. Έτσι έμεινε το θέμα, δυστυχώς. Ελπίζω ότι κάποτε θα αντιληφθεί η ελληνική πολιτεία ότι εγκληματεί εις βάρος της, εγκληματεί εις βάρος του ελληνικού λαού και εγκληματεί απέναντι σ’ αυτούς τους συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν είναι Τούρκοι, είναι Έλληνες Πομάκοι ή Ρομά, οι οποίοι εκτουρκίζονται κυρίως από λάθη των ελληνικών κυβερνήσεων».
Ο κ. Εμφιετζόγλου λέει και υπογραμμίζει τα πράγματα με τ’ όνομά τους. Οφείλουμε να καταγράψουμε το λόγο του και να προβληματιστούμε με τη στάση των πολιτικών που θα πρέπει εκείνοι να πάρουν τη σχετική πρωτοβουλία αυτών των κινήσεων.
Σχετικό άρθρο:
Βιβλιοθήκη της Μύκης: Άγνοια του Υπουργείου Παιδείας για την επιστολή Εμφιετζόγλου!!!
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα