Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Τιμητική διάκριση για τον Αντρέι Βάιντα

Αρχική | Ελεύθερος χρόνος | Κινηματογράφος | Τιμητική διάκριση για τον Αντρέι Βάιντα

Ο πολωνός σκηνοθέτης Αντρέι Βάιντα τιμήθηκε σήμερα με την κορυφαία εθνική αναγνώριση για τα έργα του που ενέπνευσαν πολωνούς διαδηλωτές κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος, και περιγράφουν δύσκολα επεισόδια στην ιστορία της χώρας.


Ο πρόεδρος Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι απένειμε στον βραβευμένο με Όσκαρ σκηνοθέτη το αριστείο του Τάγματος του Λευκού Αετού, υψηλότερη διάκριση της Πολωνίας.

"Σας ευχαριστώ για τη διαμόρφωση της γενιάς μου", δήλωσε ο Κομορόφσκι, ο οποίος συμμετείχε στις αντικομουνιστικές κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, που οργάνωνε το εργατικό συνδικάτο Αλληλεγγύη.

"Σας ευχαριστώ για τη διαμόρφωση του, καθώς θέσατε δύσκολα ζητήματα και γεννήσατε την ελπίδα ότι θα μπορέσουμε να βρούμε έξυπνες λύσεις σε δύσκολες καταστάσεις".

Το 1981, ο Βάιντα "χρονογράφησε" το Κίνημα Αλληλεγγύης της Πολωνίας στην ταινία Άνθρωπος από Σίδερο. Η ταινία κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες. Η ανάμιξη του Βάιντα στην Αλληλεγγύη ώθησε τις αρχές να κλείσουν την εταιρεία παραγωγής του.

Η πιο πρόσφατη ταινία του Βάιντα "Κατίν", αφηγείται την τραγική ιστορία της σφαγής, την Σοβιετική εποχή, περίπου 20.000 πολωνών αξιωματικών και διανοουμένων. Πηγή: ΑΠΕ

in.gr





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

14ο Athens Open Air Film Festival

18 Ιουνίου 2024, 23:16
Δείτε το φετινό πρόγραμμα προβολών σε αγαπημένες και νέες τοποθεσίες της πόλης Άλσος Πετραλώνων, Αμαξοστοιχία ...

Σινεμά: "Οι γέφυρες του Μάντισον" - Κριτική Ελισσαίου Βγενόπουλου *

01 Σεπτεμβρίου 2022, 17:15
Στις όχθες της υποταγής Αν αγαπάς κάποιον όλα γύρω αποκτούν κάποιο νόημα, αν όχι όλα ...

Σινεμά: "Αγέλη προβάτων" - Κριτική Ελισσαίου Βγενόπουλου

06 Ιουλίου 2022, 00:55
Στη Γη της απληστίας  Η επαρχία, έτσι βουβή που πάντα κείτεται, δεν εξιστορεί ποτέ και ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0