Μπορεί να πουληθεί το όνομα μιας χώρας; - Του Τάσου Τέλλογλου
Πριν 5-6 χρόνια ο πρώην πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόρωφ μου είχε ζητήσει να συντονίσω την εκδήλωση της παρουσίασης της βιογραφίας του στα ελληνικά. Εκεί ο Γκλιγκόρωφ περιέγραφε ότι μια ομάδα υπαλλήλων των υπηρεσιών του, πήγαν και του είπαν ότι η ελληνική κυβέρνηση προσέφερε 1 εκ. δολάρια (σς και έναν αμφορέα, αν δεν κάνω λάθος) προκειμένου να αλλάξει η γειτονική χώρα το όνομά της με τη βοήθεια των ελληνικών δολαρίων. Ο παλιός αντάρτης απέρριψε γελώντας την προσφορά, ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε σπεύσει τότε να διαψεύσει το «στόρι» του Γκλιγκόρωφ.
Στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας μία σειρά πρωταγωνιστών σε ελληνικές επενδύσεις στα Σκόπια, είχαν πείσει τον τότε πρωθυπουργό κ Κώστα Σημίτη, ότι οι επενδύσεις θα οδηγούσαν τη γειτονική χώρα σε αλλαγή της στάσης της στο θέμα της ονομασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγαλύτερες επενδύσεις εκείνης της εποχής (ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική) είχαν σχέση με το δημόσιο. Ουδέποτε φτάσαμε κοντά σε ένα συμβιβασμό για το όνομα αλλά η Deutsche Telekom που είχε κατεβεί με έναν Έλληνα επιχειρηματία για να «χτυπήσει» τον ΟΤΕ των Σκοπίων έγινε αντικείμενο έρευνας στη Βόννη με την κατηγορία μη κανονικών πληρωμών στο πολιτικό προσωπικό των Σκοπίων, έρευνα από την οποία ουδέν πάντως αποδείχθηκε.
Γιατί τα γράφω αυτά; Επειδή μαθαίνω από το υπουργείο Εξωτερικών, ότι κάποιοι εισηγήθηκαν στο γραφείο του πρωθυπουργού να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα την ευκαιρία της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας Ηλεκτρισμού των Σκοπίων για να διερευνήσουν αν οι παράγοντες που θα αποφασίσουν έχουν την ανάγκη «πολιτικού χρήματος» ενόψει των εκλογών που γίνονται του χρόνου. Στο πίσω μέρος του μυαλού των εμπνευστών του σχεδίου να «αγοράσουν» το όνομα. Για τρίτη φορά. Περαστικά μας…
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα