Αυστραλία: Το ορφανό Ελληνόπουλο που έγινε ανώτατος άρχοντας - Του Σωτήρη Χατζημανώλη
Στις 30 Ιουνίου του 2011 λήγει η θητεία του ομογενή κυβερνήτη της Δυτικής Αυστραλίας Κομνηνού Μιχαήλ.
Ο κ. Μιχαήλ είναι ο δεύτερος ομογενής που τιμήθηκε με το αξίωμα του κυβερνήτη αυστραλιανής Πολιτείας. Πρώτος ήταν ο κ. Ανοιχτομάτης στη Βόρεια Επικράτεια (Νόρδερν Τεριτόρι).
Ως γνωστόν, σύμφωνα με το ισχύον πολιτειακό σύστημα η Αυστραλία έχει βασιλευόμενη δημοκρατία. Βασίλισσά της είναι η εκάστοτε βασίλισσα της Βρετανίας και ο εκπρόσωπός της στην Αυστραλία είναι ο Γενικός Κυβερνήτης.
Δεδομένου ότι η Αυστραλία είναι ομοσπονδιακό Κράτος, κάθε Πολιτεία έχει το δικό της κυβερνήτη ο οποίος είναι και ο ανώτατος άρχοντάς της.
Ανεξάρτητα από τις απόψεις που έχει κανείς για τη μοναρχία, αποτελεί μεγάλη τιμή για την ομογένεια που δυο στελέχη της έφθασαν να γίνουν κυβερνήτες (ανώτατοι άρχοντες) σε δυο Πολιτείες.
Νέος κυβερνήτης της Δυτικής Αυστραλίας θα αναλάβει την 1η Ιουλίου ο δικηγόρος Μάλκολμ Μούσκερ, γνωστός φιλάνθρωπος, ο οποίος έκανε γνωστό ότι θα διαθέσει όλο του τον μισθό σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Ο σημερινός κυβερνήτης της Δυτικής Αυστραλίας, Δρ. Κομνηνός Μιχαήλ, που από ορφανό παιδί ανήλθε στο υψηλότερο αξίωμα, γεννήθηκε στην Πολιτεία που υπηρετεί, από Καστελορίζιους γονείς το 1938. Ο πατέρας του Αγαπητός, έφθασε στην Αυστραλία μικρό παιδί από το Καστελόριζο της Δωδεκανήσου το 1895.
Ως Αυστραλός πολίτης υπηρέτησε στο Ενδέκατο Τάγμα Πεζικού του Αυστραλιανού Στρατού, κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1930 έφθασε στην Αυστραλία οικογενειακώς η μέλλουσα σύζυγός του Παναγιώτα, επίσης από το Καστελόριζο. Δυστυχώς, ο Αγαπητός Μιχαήλ πέθανε το 1946 όταν ο Κομνηνός ήταν σε ηλικία μόνο οκτώ ετών. Με την επιμονή της μητέρας του έμαθε να μιλά άπταιστα τα ελληνικά.
Ο δρόμος του μικρού Κομνηνού δεν ήταν εύκολος και ανθόσπαρτος καθότι ήταν και μέλος πολυμελούς οικογένειας με εννέα παιδιά, που όμως είχαν το ευτύχημα να έχουν για μητέρα την κ. Παναγιώτα αφού τα ανέθρεψε με ελληνοχριστιανικά ιδεώδη, αλλά και με απόλυτο σεβασμό για τις αρχές και τις ηθικές αξίες της αυστραλιανής κοινωνίας. Όταν πέθανε ο πατέρας, η μητέρα επωμίσθηκε ολόκληρη την ευθύνη της οικογένειας. Με τη βοήθεια της οργάνωσης Legacy (οργάνωση στήριξης παιδιών Αυστραλών πολιτών που υπηρέτησαν στις ένοπλες δυνάμεις, και του υπουργείου Στρατιωτικών), απόκτησαν πανεπιστημιακή μόρφωση και έκαναν καριέρα στους τομείς που ο καθένας είχε επιλέξει.
Ο Δρ. Κομνηνός Μιχαήλ σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αυστραλίας.
Ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές σπουδές του με τιμητικές διακρίσεις και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο. Το 1968 πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Κατέλαβε ανώτατα αξιώματα στη δημόσια διοίκηση και στον ακαδημαϊκό χώρο, με αποκορύφωμα την εκλογή του ως πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αυστραλίας. Επιτέλεσε τεράστιο κοινωνικό έργο, ως μέλος της Αντικαρκινικού Συμβουλίου Δ. Α., της Λέσχης Ροταριανών Πέρθης, του Ελληνο- αυστραλιανού Επιμελητηρίου, της Ελληνικής Κοινότητας Δυτικής Αυστραλίας και άλλων κοινωνικών και κοινοτικών φορέων.
Η πολύχρονη προσφορά του έχει αναγνωριστεί με τίτλους, μετάλλια και βραβεία από το κράτος, επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς.
Το 1996 τιμήθηκε με το Member of the Order of Australia και το 2006 με την ανώτερη τιμή που προσφέρεται από την Αυστραλία, αυτή του Companion of the Order of Australia.
Ακούραστος συμπαραστάτης τα τελευταία 44 χρόνια είναι η σύζυγός του Ιουλία, επίσης από το Καστελόριζο, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά την Παναγιώτα και τον Αγαπητό από τα οποία απέκτησαν τέσσερα εγγόνια.
Ορκίστηκε κυβερνήτης της Δυτικής Αυστραλίας τον Ιανουάριο του 2006.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα