Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

"Rondo Capriccioso" - Camille Saint-Saëns (1835 - 1921) - video

Αρχική | Μουσική | Κλασική Μουσική | "Rondo Capriccioso" - Camille Saint-Saëns (1835 - 1921) - video

Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα Γάλλου ρομαντικού συνθέτη της εποχής του. Υπήρξε βιρτουόζος στο πιάνο και στο εκκλησιαστικό όργανο, είχε αρκετή επιτυχία στην εποχή του σαν συνθέτης και ταξίδευε πολύ κατά τη διάρκεια της ζωής του. Έχει χαρακτηριστεί σαν ο Γάλλος "Μέντελσον". Τα έργα του θεωρούνται πλέον κάπως "εκτός μόδας" και έχουν διατηρηθεί στη διαδρομή του χρόνου λιγότερο από αυτά άλλων συνθετών. Το στυλ του είναι τυπικά γαλλικό : ακρίβεια στην έκφραση, συναίσθημα, κομψές μελωδικές γραμμές και λαμπερή αλλά προσεκτική ενορχήστρωση. Πάντως μπορεί να χαρακτηρισθεί σαν συντηρητικός στο γράψιμό του και οπωσδήποτε χρησιμοποιεί αρκετά "κλασικά" στοιχεία στη σύνθεση της μουσικής του. Σημαντική συνεισφορά στη Γαλλική μουσική είναι οι σολιστικές μελωδίες του για φωνή. Το "αυστηρό" στυλ του επηρέασε αρκετούς γάλλους συνθέτες ίσως και περισσότερο από την αξία της ίδιας της μουσικής του.

Το Rondo Capriccioso είναι από τις πιο γνωστές συνθέσεις του. Το ερμηνεύει ο γνωστός βιρτουόζος βιολονίστας Isaac Stern με συνοδεία συμφωνικής ορχήστρας. Ο Stern ήταν Εβραϊκής καταγωγής γεννήθηκε στην Ουκρανία. Στα δεκατέσσερά του χρόνια η οικογένεια του μετανάστευσε στις Ηνωμένες πολιτείες. Σπούδασε στο ωδείο του Σαν Φραντσίσκο. Έκανε μεγάλη σταδιοδρομία, έπαιξε σε πολλά μέρη του κόσμου, κέρδισε πολλά βραβεία, έκανε πολλές ηχογραφήσεις για την δισκογραφία, μεταξύ των πολλών καταγράφονται κονσέρτα των Μπράμς, Μπάχ, Μπετόβεν, Μέντελσον, Τσαϊκόφσκι. Πέθανε στην Νέα Υόρκη στις 22 Σεπτεμβρίου 2001.

Γιώργος Κ. Περπινιάς

Αποστολή: Γιώργος Περπινιάς





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

#ΜένουμεΣπίτι Τρεις οπερέτες που ανέβηκαν στο «Ολύμπια» τώρα δωρεάν στο διαδίκτυο

24 Μαρτίου 2020, 19:51
«Η Εύθυμη Χήρα», «Η Ωραία Ελένη» και «Ο Ορφέας στον Άδη», παραστάσεις των δύο ...

Ο θρίαμβος του βιολιού: Oistrakh, Menuhin & Rostropovich, 1965 - Δείτε το κονσέρτο live!

13 Νοεμβρίου 2019, 21:26
Οι βιρτουόζοι του βιολιού David Oistrakh,Yehudi Menuhin (Baron Menuhin) και Mstislav Rostropovich σε μια ...

Μπαλέτο: "Ο κύκνος που πεθαίνει" - Μάγια Πλισέτσκαγια (1959), live

20 Νοεμβρίου 2018, 19:19
Ένα αριστούργημα, μια συγκινητική εκτέλεση από τη χαρισματική και ανεπανάληπτη Ρωσίδα Maya Plisetskaya (20 ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0