Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

LOEWE: Το 80χρονο Βαυαρέζικο λιοντάρι στον 21ο αιώνα - Του Χρήστου Προυκάκη

Αρχική | Τέχνες - Επιστήμες | LOEWE: Το 80χρονο Βαυαρέζικο λιοντάρι στον 21ο αιώνα - Του Χρήστου Προυκάκη

proukakisc@gmail.com

Last page Ιούνιος 2006 ΗΧΟΣ-ΕΙΚΟΝΑ

Με την Κίνα να εισβάλει ολοένα και περισσότερο στις αγορές υψηλής τεχνολογίας τείνει να γίνει αποδεκτό πως αρκετά από τα μελλοντικά προϊόντα θα στερούνται γνωστού ονόματος, ιστορίας και συγκεκριμένης προέλευσης. Με μια λέξη αποπροσωποιούνται, ως μέρος του πολιτισμού μας, μέσα στις γενικότερες ανακατατάξεις που επιβάλει η παγκοσμιοποίηση. Όταν λοιπόν έρχονται στο νου ιστορικές εταιρίες η σκέψη παραπέμπει στη σύγκρουση του παλαιού με το νεότερο, του ακριβού με το προσιτό, της καθιερωμένης έρευνας με την συχνά απλή εφαρμογή της προωθημένης τεχνογνωσίας.

Και όταν το ερώτημα παίρνει ακόμη πιο σαφή μορφή τότε η απάντηση ξεχωρίζει τις παλιές εταιρίες κύρους όπως για παράδειγμα η Βαυαρική Loewe. Οι περισσότεροι θα πουν αβασάνιστα πως και αυτή η κυρία υπέκυψε στις πιέσεις της αγοράς χαράζοντας διαφορετική πορεία, άλλοι πως αλώθηκε από την κινεζικές εταιρίες ή ακόμη ότι παρέδωσε τα όπλα αναστέλλοντας τη λειτουργία της. Ευτυχώς τίποτα από αυτά δεν έγινε.

Έστω και με τις προσαρμογές που επιβάλει ο αδυσώπητος οικονομικός ανταγωνισμός η Loewe συνεχίζει την παραγωγική της δραστηριότητα της προς τέρψιν εκείνων που θέλγονται από τα καταναλωτικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και αισθητικής.

Από μια σύμμειξη αυθορμητισμού και λογικής κάθε φορά που επιστρέφω από την διεθνή έκθεση IFA στο Βερολίνο φροντίζω πάντα να έχω στις αποσκευές μου και μερικά από τα καλοτυπωμένα έντυπα της Loewe. Είναι από τις εκδόσεις που διατηρώ στη βιβλιοθήκη μου τιμώντας την διαρκή προσπάθεια της να ενημερώνει το κοινό με τον πλέον καλαίσθητο και περιεκτικό τρόπο.

Παρατηρώντας τον καλπασμό της τεχνολογίας μετά την είσοδο του 21ου αιώνα είναι περίπου αδύνατον να πιστέψει κανείς ότι πριν από 80 χρόνια, το 1926, επιστήμονες κατάφεραν να κατασκευάσουν το πρώτο «γυάλινο» ολοκληρωμένο αναλογικό κύκλωμα το οποίο λειτουργικά βασιζόταν μόνον στις θερμιονικές λυχνίες.

Και όμως οι πάντα πρωτοπόροι στα θέματα επιστήμης Γερμανοί το πέτυχαν αξιοποιώντας ότι καλύτερο πρόσφερε η διαθέσιμη έρευνα και η τεχνολογική υποδομή.

Μέσα στο συνηθισμένο γυάλινο κέλυφος της «γιγαντιαίας» λυχνίας 3NF συνυπήρχαν τρεις τρίοδοι, δυο πυκνωτές και τέσσερις αντιστάσεις εκμηδενίζοντας έτσι τις ανάγκες για επιπλέον μεμονωμένα εξαρτήματα. Το αποτέλεσμα ήταν να κατασκευασθεί το ραδιόφωνο ΟΕ 333 σε καλαίσθητη ξύλινη βάση, μια μόνον λυχνία και πωλήσεις εκατομμυρίων συσκευών.

Με τέτοιες επιδόσεις δεν είναι να απορεί κανείς για τις μακράν των δεδομένων του μεσοπολέμου τεχνολογικές δυνατότητες που ανέπτυξε η Γερμανία στα καταναλωτικά προϊόντα αλλά και στρατιωτικά συστήματα.

Επόμενο ήταν λοιπόν η επιτυχία αυτή τρία χρόνια αργότερα να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ίδρυσης της εταιρίας Radio AG D.S. Loewe με ιδρυτές τους Dr. Siegmund και David Ludwig Loewe. Οι δυο αυτοί πρωτοπόροι έμελλε να αφήσουν ιστορία στο χώρο της τεχνολογίας και των καταναλωτικών προϊόντων.

Αποδεικνύοντας έτσι πως η μήτρα όλων, πρωταρχικώς είναι η επιστημονική έρευνα. Το 1931 η εταιρία έχοντας αντιληφθεί τη δυναμική της τηλεόρασης θέτει τα θεμέλια με τον καθοδικό σωλήνα του συνεργάτη τους Manfred von Ardenne. Συγχρόνως με τον Χίτλερ που ήδη είχε καταλάβει την εξουσία τα πρώτα δείγματα τηλεοράσεων της Loewe παρουσιάζονται ενώ ο David Ludwig Loewe αναγκάζεται να μεταναστεύσει.

Η συνεχής έρευνα δημιουργεί ολοένα και περισσότερο προηγμένη τεχνογνωσία σε τέτοιο βαθμό ώστε η Loewe εφοδιάζει τους Ολυμπιακούς αγώνες του 1936 με κάμερες ραδιόφωνα και μικρόφωνα. Δυο χρόνια αργότερα παρουσιάζει ολοκληρωμένο οπτικοακουστικό σύστημα σε μέγεθος βιβλιοθήκης με τηλεόραση, ραδιόφωνο και πικάπ.

Όμως οι επιπτώσεις του Χιτλερικού καθεστώτος προκαλούν μια ακόμη σοβαρή απώλεια στο δυναμικό της εξαναγκάζοντας σε μετανάστευση και τον Dr. Siegmund Loewe.

Το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου όπως και για πολλές άλλες εταιρίες σηματοδοτεί την απεμπλοκή της από την παραγωγή συστημάτων για το στρατό η οποία πλέον επικεντρώνεται και πάλι στα καταναλωτικά προϊόντα. Το 1949 επιστρέφει στην πατρίδα του ο Dr. Siegmund Loewe και ένα χρόνο αργότερα παρουσιάζεται το πρώτο μαγνητόφωνο εφοδιασμένο με ένα είδος «κασέτας».

Εκπληξη προκαλεί στην έκθεση του Βερολίνου το 1961 με το πρώτο γερμανικής κατασκευής βίντεο «Optacord 500». Βασικό συστατικό στοιχείο ήταν το περιστρεφόμενο τύμπανο με το οποίο γινόταν η εγγραφή εικόνας σε ταχύτητα 19 εκ ανά δευτερόλεπτο.

Για τις ανάγκες ευχερέστερης χρήσης η μονάδα ήταν μεταφερόμενη, είχε σχεδιασθεί με την σύγχρονη αντίληψη των λειτουργικά αυτόνομων προσθαφερούμενων τμημάτων και διέθετε οθόνη μόνιτορ. Με την τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει η Loewe το 1963 παρουσιάζει την πρώτη φορητή τηλεόραση με τρανζίστορς, οθόνη 25 εκατοστών και ενσωματωμένο ραδιοφωνικό δέκτη FM.

Άλλωστε εκτός από τις τηλεοράσεις η Βαυαρέζικη εταιρία εξειδικεύεται στην κατασκευή επιτραπέζιων φορητών ραδιοφώνων που άφησαν εποχή.

Μόλις έχει ανατείλει η επόμενη δεκαετία και το 1971 ανακοινώνει την κατασκευή της πρώτης οθόνης μικρού βάθους με άνοιγμα 110 μοιρών, πρόδρομο των τηλεοράσεων τοίχου, ενώ μαι δεκαετία αργότερα, το 1981, εμφανίζει και τη πρώτη στερεοφωνική τηλεόραση.

Όμως παρά τις επιτυχίες της κλείνει τα δυο της εργοστάσια στο Ντύσσελτοφ και το Βερολίνο. Διαβλέποντας τη δύναμη της ψηφιακής τεχνολογίας ήδη από το 1987 υιοθετεί τις νέες αντιλήψεις με την πρώτη ολοκληρωμένη τηλεόραση 100Hz να παρουσιάζεται το 1994.

Ένα χρόνο αργότερα εισέρχεται στο χώρο των ολοκληρωμένων συστημάτων όπως επιβάλει η νέα αντίληψη για τα πολυμέσα. Κάνοντας ένα βήμα εγγύτερα στο μέλλον το 1997 η Loewe θα εισαγάγει την Xelos, μια συνένωση τεχνολογιών τηλεόρασης, υπολογιστών και τηλεπικοινωνιών.

Σήμερα πλέον μερικά χρόνια η Loewe ακολουθώντας σταθερά την εξέλιξη της τεχνολογίας συνεχίζει την παράδοση της με την σχεδίαση συσκευών προωθημένης αισθητικής και υψηλής λειτουργικότητας. Και μας υπενθυμίζει έτσι πως η Ευρώπη διατηρεί ακόμη σοβαρή συμμετοχή στην παγκόσμια παραγωγή Hi-End καταναλωτικών αγαθών.

THE PRESSROOM Blog H MetaNEWS ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Η Παλμύρα την εποχή του Γκαίτε

29 Φεβρουαρίου 2016, 21:25
H Παλμύρα που βρίσκεται σήμερα στο έλεος του ΙΚ ενέπνευσε την ευρωπαϊκή τέχνη. Ο ...

Στον «δικό μας» Πατρίκ Μοντιανό το Νόμπελ Λογοτεχνίας

09 Οκτωβρίου 2014, 17:44
Από τη Θεσσαλονίκη η καταγωγή του Γεννήθηκε το 1945 και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ...

Ελληνικά «διαμάντια» θάμπωσαν το Λονδίνο

28 Απριλίου 2013, 15:59
Μπορεί το καλοκαίρι να είναι στο κατώφλι στην Ελλάδα, όμως στο Λονδίνο -και πιο ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0