ΗΠΑ: Ο πολιτισμός και η παιδεία μας, η δύναμη της Ελληνικής Ενωσης Φοιτητών (NHSA)
Η προώθηση της ελληνικής παιδείας και του πολιτισμού μας, στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, συνένωσε έλληνες, ελληνοκύπριους και ελληνοαμερικανούς φοιτητές, από 52 πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών.
Μέλη του National Hellenic Student Association (NHSA) of America (Εθνική Ελληνική Ένωση Φοιτητών), που αναπτύσσεται σε ολόκληρη την Αμερική με ιδιαίτερο δυναμισμό, ενότητα και όραμα, είναι τα ελληνικά σωματεία των μεγαλύτερων αμερικανικών πανεπιστημίων. Ιδρύθηκε πριν από δυόμισι χρόνια ως οργανισμός-ομπρέλα, ενώνοντας τον ελληνικό φοιτητόκοσμο των ΗΠΑ, με μοναδικό σκοπό την προώθηση της ελληνικής παιδείας και πολιτισμού, μέσα από τη δημιουργία δεσμών μεταξύ των ελληνικής καταγωγής φοιτητών.
Για το σκοπό αυτό η NHSA πραγματοποιεί δύο ετήσια συνέδρια, το φθινόπωρο και την άνοιξη, όπου συντονίζονται οι ενέργειες με απώτερο στόχο τη δημιουργία μίας ισχυρής, ακαδημαϊκής, επαγγελματικής και πολιτιστικής ελληνικής κοινότητας στις ΗΠΑ.
Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο απερχόμενος πρόεδρος της Ένωσης, Γιώργος Νικολετάκης, Κρητικής καταγωγής φοιτητής στο Columbia University, ο οποίος ηγήθηκε της οργάνωσης από την ίδρυσή της, τόνισε-μεταξύ άλλων-ότι όραμα των ιδρυτών ήταν να ενωθούν όλοι οι φοιτητές, με κοινή την ελληνική πολιτιστική ταυτότητα.
«Ιδεολογικές μας αρχές είναι η βαριά πολιτιστική μας κληρονομιά, την οποία θέλουμε να ενισχύσουμε και να διοχετεύσουμε στην Αμερικανική κοινωνία, μέσω της NHSA και των τοπικών συλλόγων των πανεπιστημίων, στα οποία φοιτούμε. Η δύναμή μας είναι η συλλογική εργασία, η ενότητα και το πάθος μας για ένα καλύτερο κόσμο», τονίζει ο Γιώργος Νικολετάκης.
Τα προγράμματα που, ήδη, προωθεί η NHSA, περιλαμβάνουν ανταλλαγή φοιτητών μεταξύ ΗΠΑ-Ελλάδας, διαλέξεις ενημέρωσης για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, δημιουργία Κέντρου Επαγγελματικών Ευκαιριών στην ιστοσελίδα της Ένωσης (), η διοργάνωση τοπικών συμποσίων για επαγγελματική ανάπτυξη κ.ά. Στους μελλοντικούς στόχους της οργάνωσης περιλαμβάνεται η επιδίωξη συνεργασίας με τα Υπουργεία Παιδείας, Πολιτισμού και Τουρισμού στην Ελλάδα, σε κοινά προγράμματα προώθησης αντιστοίχως της ελληνικής παιδείας, και πολιτισμού, αλλά και της χώρας μας ως τουριστικού προορισμού. Στόχο αποτελεί και η συνεργασία με τα υπάρχοντα Δίκτυα Νεολαίας της οργανωμένης ομογένειας.
Το φετινό εαρινό συνέδριο της οργάνωσης διεξήχθη από τις 8 έως τις 10 Απριλίου, στο Σικάγο, υπό την αιγίδα του ΣΑΕ, Περιφέρειας ΗΠΑ. Το συνέδριο διοργάνωσαν και υποστήριξαν οικονομικά τα ελληνικά σωματεία των πανεπιστημίων Loyola University, University of Illinois UIC, Northwestern University και DePaul University, και με ιδιωτικούς πόρους ο συντονιστής του ΣΑΕ ΗΠΑ, Θεόδωρος Σπυρόπουλος.
Η μεγάλη συμμετοχή και η πρωτότυπη θεματολογία, εξασφάλισαν την επιτυχία των εργασιών του συνεδρίου, στο οποίο έλαβαν μέρος ως ομιλητές επιφανείς έλληνες ομογενείς. Έμφαση δόθηκε την επαγγελματική δικτύωση με αμερικανικές επιχειρήσεις, κατ’ ιδίαν συναντήσεις φοιτητών με διακεκριμένες προσωπικότητες της ελληνοαμερικανικής και κυπροαμερικανικής κοινότητας, ώστε να αντλήσουν συμβουλές για την επαγγελματική τους πορεία κ.α.
Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος, ο δικηγόρος Έντυ Ζεμενίδης, ο επιτυχημένος επιχειρηματίας Δημήτρης Λογοθέτης (Ernst & Young) και ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Kostas Z», Κώστας Ζωγραφόπουλος. Κοινό στοιχείο των ομιλιών ήταν η παρότρυνση προς τους φοιτητές να δραστηριοποιηθούν και να συνεργαστούν με την ελληνοαμερικανική κοινότητα, να αξιοποιήσουν και να αναπτύξουν περαιτέρω τις υπάρχουσες δομές της ομογένειας. Ο ιδρυτής και διευθυντής του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος «Kostas Z», με έδρα το Σικάγο, επεσήμανε τη δύναμη της ψυχής και πως οι δοκιμασίες της ζωής μπορούν να μετεξελιχθούν σε δημιουργικές ευκαιρίες. Παράδειγμα για αυτό είναι ο ίδιος ο Κώστας Ζωγραφόπουλος, ο οποίος υπέστη ακρωτηριασμό των κάτω άκρων, μετά το αυτοκινητικό δυστύχημα που είχε το 1995. Μετά από αυτό αναζήτησε τρόπους να παράσχει βοήθεια σε άτομα με ειδικές ανάγκες, με κύριο στόχο την ψυχική ανάταση των ατόμων αυτών, αλλά και την άσκηση πίεσης να παρθούν μέτρα, σε κάθε κράτος της γης, για την διευκόλυνση της καθημερινότητας των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Στο συνέδριο παραβρέθηκαν και συνομίλησαν με τους φοιτητές και η Επίτροπος της Μητροπολιτικής Περιφέρειας για την Αποκατάσταση των Υδάτων της Μείζονος περιοχής του Σικάγο, Μαριάννα Σπυροπούλου και ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για τη Γερουσία, Αλέξης Γιαννούλιας. Στο πλαίσιο του συνεδρίου αναλήφθηκε πρωτοβουλία από τους φοιτητές για τη δημιουργία συμβουλευτικού σώματος, που θα σταθεί επικουρικά στο έργο της NHSA, όπου ο κ. Σπυρόπουλος και ο κ. Γιαννούλιας αποδέχτηκαν την πρόταση να είναι τα δύο πρώτα μέλη αυτού του σώματος.
«Η Ένωση των Φοιτητών ανοίγει το δρόμο για μία νέα μορφή οργάνωσης της Νεολαίας της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το Σικάγο ο κ. Σπυρόπουλος. Και συνεχίζει: «Εκεί που αποτύχαμε, ως οργανωμένη ομογένεια, δηλαδή στην προσέλκυση των νεοτέρων γενεών στους υπάρχοντες οργανισμούς, η NHSA πετυχαίνει με ταχύτατους ρυθμούς και με επαγγελματικό τρόπο την συνεργασία των νέων και μάλιστα σε εθνικό επίπεδο, μέσω των Αμερικανικών πανεπιστημίων. Αξίζουν κάθε υποστήριξης και πραγματικά έχουμε πολλά να μάθουμε από τους νέους της ομογένειας, αλλά και της Ελλάδας».
Τις πρωτοβουλίες της Φοιτητικής Ένωσης NHSA εξήρε και ο Συντονιστής Εκπαίδευσης στο Σικάγο, Νίκος Νικολιδάκης, ο οποίος παρότρυνε τους Ελλαδίτες φοιτητές να διδάσκουν στα απογευματινά σχολεία της ομογένειας, μετά από σχετική επιμόρφωση. Επίσης, επεσήμανε το γεγονός ότι αμερικανικά πανεπιστήμια είναι χορηγοί των εκδηλώσεων της Ένωσης, κάτι που σημαίνει ότι χαίρει εκτίμησης και αναγνώρισης από τον ακαδημαϊκό χώρο στις ΗΠΑ.
Συμπρόεδροι του νέου διοικητικού συμβουλίου της NHSA εκλέχθηκαν η Ρενέ Σλόσερ και ο Ευάγγελος Σφακιανάκης. Τη διοργάνωση του επόμενου συνεδρίου ανέλαβε η ομάδα των φοιτητών της Βοστώνης.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου έγινε και συγκέντρωση δωρεών( fundraising) για τη χρηματοδότηση του Περιβαλλοντολογικού Ελληνοαμερικανικού Ιδρύματος «Φύτεψε τις Ρίζες Σου στην Ελλάδα», το οποίο πραγματοποιεί, εδώ και έντεκα χρόνια, δεντροφυτεύσεις σε όλη την Ελλάδα.
Διαμαντένια Ριμπά
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα