Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Ταινία για τη φιλόσοφο Υπατία προβλήθηκε στις Κάννες - Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αρχική | Διάφορα | Άρθρα από το Blog μας | Ταινία για τη φιλόσοφο Υπατία προβλήθηκε στις Κάννες - Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Hypatia

18/5/2009

Την ιστορία μιας γυναίκας που αγωνίστηκε εναντίον του θρησκευτικού φανατισμού σκηνοθέτησε ο Αλεχάνδρο Αμεναμπάρ.

Την Αλεξανδρινή φιλόσοφο της σχολής του Πλωτίνου (μαθηματικές και εμπειρικές σπουδές) Υπατία έκαναν γνωστή η Ρέητσελ Γουάιζ και ο Αλεχάνδρο Αμεναμπάρ στο κινηματογραφόφιλο κοινό την Κυριακή στο φεστιβάλ των Καννών.

Την Ελληνίδα λόγια (αστρονόμο/ μαθηματικό), που έζησε τον 4ο αιώνα μ.Χ και της οποίας ο θάνατος στα χέρια ενός χριστιανικού όχλου (διαμελίστηκε με όστρακα και στη συνέχεια κάηκε ζωντανή) θεωρείται από κάποιους πως σηματοδότησε το οριστικό τέλος της ελληνιστικής περιόδου (και του τρόπου σκέψης που αυτή πρέσβευε), ενσαρκώνει η βρετανίδα ηθοποιός Ρέητσελ Γουάιζ ( «Ο επίμονος κηπουρός», «The Fountain» ) στην ταινία «Αγορά» (Agora).

Ενώ η πτώση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας βρίσκεται προ των πυλών, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου η Υπατία προσπαθεί να διατηρήσει την επιστημονική γνώση της αρχαιότητας απέναντι στους όχλους των χριστιανών ζηλωτών - οι οποίοι, βλέποντας τους αριθμούς τους να αυξάνονται και το χριστιανισμό να κερδίζει συνέχεια έδαφος στην αυτοκρατορία, στρέφονται εναντίον των ειδωλολατρών και των Εβραίων. Ένα από τα θύματά τους είναι και η Αλεξανδρινή φιλόσοφος, η οποία χαρακτηρίζεται ως μάγισσα από τους ηγέτες των χριστιανών και οδηγείται σε ένα βίαιο θάνατο.


Κατά τη Γουάιζ, η ιστορία της Υπατίας είναι επίκαιρη ακόμα και σήμερα: «ουσιαστικά τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε. Έχουμε τεχνολογική και ιατρική πρόοδο, αλλά όσον αφορά τα φονικά στο όνομα ενός θεού, ο φονταμενταλισμός εξακολουθεί να βασιλεύει…ενώ δεν είναι λίγες οι κοινωνίες όπου οι γυναίκες θεωρούνται ακόμα πολίτες δεύτερης κατηγορίας και τους αρνείται το δικαίωμα στη μόρφωση».

Ο Αμεναμπάρ (που έχει επίσης σκηνοθετήσει το διάσημο θρίλερ «Οι Άλλοι», όπου πρωταγωνιστούσε η Νικόλ Κίντμαν) ανέφερε πως η ιδέα για την «Αγορά» του ήρθε αμέσως μετά την περάτωση του δράματος «Η Θάλασσα μέσα μου» (Mar adentro), το 2004, το οποίο και είχε τιμηθεί με βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Κατά τα λεγόμενα του Χιλιανού σκηνοθέτη, ήθελε κάποιον αστρονόμο, αλλά όχι μια διάσημη φιγούρα όπως για παράδειγμα ο Γαλιλαίος - οπότε και οι έρευνές του τον οδήγησαν στην Υπατία.

«Διαπιστώσαμε πως εκείνη η περίοδος της αρχαιότητας είχε πολλά κοινά με το σήμερα. Τότε τα πράγματα έγιναν πολύ ενδιαφέροντα, καθώς καταλάβαμε πως είχαμε τη δυνατότητα να γυρίσουμε μια ταινία για το παρελθόν, ενώ στην πραγματικότητα γυρίζαμε μια ταινία για το παρόν» δήλωσε σχετικά.

Μιλώντας για το ιδιότυπο ερωτικό τρίγωνο που εμφανίζεται στην ταινία (ανάμεσα στην Υπατία, έναν αφοσιωμένο σκλάβο και έναν από τους μαθητές της- το οποίο δεν ευδοκιμεί, καθώς η φιλόσοφος αφιερώνεται στην επιστήμη), η Γουάιζ ανέφερε πως βρήκε έμπνευση στην ίδια την οικογένειά της, μέσω της 85χρονης θείας της- ερευνήτριας πάνω στον καρκίνο.

«Όταν τη ρώτησα γιατί δεν παντρεύτηκε ή δεν έκανε παιδιά, μου απάντησε πως 'ποτέ δεν πίστεψα πως θα υπήρχε άνδρας που θα μου επέτρεπε να εργαστώ όσο σκληρά επιθυμούσα... με το πέρασμα των χρόνων συνειδητοποίησα πως αγαπούσα τη δουλειά μου πιο πολύ από το καθετί, και δεν ήθελα κανέναν να μπει ανάμεσα σε εμένα και αυτήν».

Κατά τον Αμεναμπάρ, αν η Υπατία είναι ουσιαστικά μια ενσάρκωση της σύγχρονης γυναίκας, η ρωμαϊκή αυτοκρατορία εκείνης της περιόδου αποτελεί την ενσάρκωση μιας υπερδύναμης σε κομβικό σημείο: «πιστεύω πως αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ βρίσκονται στην ίδια θέση με τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, καθώς τώρα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, βρισκόμαστε εν μέσω μιας κρίσης, κοινωνικής και οικονομικής. Είναι ώρα για αλλαγή... ξέρουμε πως κινούμαστε προς κάποια διαφορετική κατεύθυνση, αλλά δεν ξέρουμε προς τα πού μας οδηγεί αυτή. Και καθώς είμαι αισιόδοξος εκ φύσεως, θέλω να πιστεύω πως δεν θα μπούμε πάλι σε μία περίοδο αντίστοιχη του Μεσαίωνα».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AP









Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Τζούλια και Ζαγορίτης - Το video!

30 Ιουνίου 2010, 17:36
 Όσα προγήθηκαν του Μουσείου...Δείτε το video του ALTER: [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=98azJrAs0ys&w=640&h=505]Αποστολή: Γιώργος Τσιρίκος (Πειραιάς) ...

Ο Jerry Lee Lewis στον Λυκαβηττό - Κερδίστε προσκλήσεις

30 Ιουνίου 2010, 13:44
Jerry Lee Lewis: Ο θρύλος του rock and rollLet's rock n' roll πάρτι, στο ...

«Το ΔΝΤ τελειώνει την οικογενειοκρατία στην Ελλάδα», της Joanna Kakissis στην International Herald Tribune

30 Ιουνίου 2010, 12:34
30/6/2010Υπό τον τίτλο «Η λιτότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναδιάταξη», η International Herald ...


Σχολιάστε το άρθρο:



Υπατία την 17 Απριλίου 2010, 03:48
Σχόλιο από Υπατία
ΘΑΡΡΑΛΕΑ - ΑΛΤΡΟΥΪΣΤΡΙΑ δημοκρατική-αντιμοναρχική πανεπιστήμονας Υπατία, 1ο μέρος:
http://www.youtube.com/watch?v=pxy2XGVoXcY
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
christiannaloupa την 30 Μαϊου 2009, 03:26
Σχόλιο από christiannaloupa
Αναμένουμε λοιπόν την ταινία, γιατί δεν είναι λίγες οι φορές που οι κριτικοί λένε και βλακείες.
Ελπίζω τουλάχιστον ο σκηνοθέτης να σεβαστεί τη μεγάλη αυτή φιλόσοφο.
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
Θεόφιλος Ελευθεριάδης την 20 Μαϊου 2009, 03:10
Σχόλιο από Θεόφιλος Ελευθεριάδης
α)
Η Υπατία δεν αγωνίστηκε εναντίον του θρησκευτικού φανατισμού. Καμμιά πηγή δεν μαρτυρά κάτι τέτοιο. Αλλά ναι, ο θρησκευτικός φανατισμός αγωνίστηκε εναντίον της και διά του Αλεξανδρείας Κυρίλλου πέτυχε περίλαμπρη νίκη, εξευτελίζοντας το "αγαπάτε αλλήλους" και αντικαθιστώντας το με το " ο μη μετ` εμού κατ` εμού εστί".
Να σημειωθεί ότι ο Αλεξανδρειας Θεόφιλος , θείος και προκάτοχος του Κυρίλλου, δεν ήταν το ίδιο εχθρικός εναντίον της.
Ο Κύριλλος διέταξε τους τραμπούκους του , μοναχούς και "παραβολάνους", αμόρφωτο όχλο δηλαδή, και την κομμάτιασαν με θραύσματα αγγείων (όστρακα)
Ήταν όλοι οι χριστιανοί εχθροί της ; Σαφέστατα όχι ! Ο Συνέσιος , μετεπειτα μητροπολίτης Πενταπολέως ήταν μαθητής της . Μετά τον θάνατο του Αλεξανδρείας Θεοφίλου τής απήυθυνε αγωνιώδεις επιστολές προσπαθωντας να αποκαταστήσει την επαφή που σκοπίμως η Υπατία είχε αφήσει να ατονήσει, βλέποντας το μίσος του Κυρίλλου και θέλοντας να προστατέψει τον Συνέσιο απομακρύνοντάς τον από τον κύκλο των φίλων της. Βλέπετε ο Συνέσιος είχε προϊστάμενο τον Κύριλλο και είχε ήδη μπει στο στοχαστρο του Κυρίλλου όταν του έγραψε επιστολή με σκοπό να τον "νουθετήσει", ουσιαστικά δηλάδή να τον επιπλήξει γιά την συμπεριφορά του.
Φυσικά ο Συνέσιος δεν ήταν ο μόνος χριστιανός μαθητής της. Είχε αρκετούς ακόμη . Δεν έχει νόημα να τους αναφέρω εδώ. Όποιος έχει διάθεση γιά μελέτη , ας σκύψει πάνω απ` το εξαιρετικό έργο της Maria Dzielska, "Υπατία η Αλεξανδρινή", εκδ. Ενάλιος.
β) Καμμιά πηγή δεν αναφέρει τρίγωνα, τετράγωνα, και κύκλους γιά την Υπατία. Η ερωτική ζωή της υπήρξε αυστηρά προσωπική και συνεπώς έχω πολλές επιφυλαξεις γιά τις όποιες "ποιητική αδεία" πρωτοβουλίες της ταινίας.
Επιπλέον η Υπατία λυντσαρίστηκε σε ηλικία 50-60 ετών πράγμα που θα ` έπρεπε να μειώνει όσο να`ναι τις σκηνοθετικές αυθαιρεσίες σχετικά με τρίγωνα.
γ)Ένα εξαιρετικό πόνημα γιά τον Συνέσιο (έμμεσα και γιά την Υπατία, που διαμόρφωσε εν μέρει τον χαρακτήρα του) είναι το πρόσφατο βιβλίο του δικηγόρου/ οικονομολογου/συγγραφέα, Δημήτρη Αποστολίδη, " Βυζαντινά Υστερόγροφα", κεφ.Ο Συνέσιος και οι ασύνετοι, εκδ. Alpha Media Group, Καβάλα 2009
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
συνολικά: 3 | προβολή: 1 - 3

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0