Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Να κλείσει το Κοζλοντούι

Αρχική | Ειδήσεις | Κόσμος | Να κλείσει το Κοζλοντούι
Οσοι έχουν αντιμετωπίσει το Wikileaks με επιφύλαξη, το αδικούν. Οι πληροφορίες που δημοσιοποιεί, προερχόμενες από απόρρητα έγγραφα των αμερικανικών διπλωματικών υπηρεσιών,έχουν συμβάλει στη διαφάνεια και την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, με τον ίδιο τρόπο που συμβάλλει η καλά τεκμηριωμένη ερευνητική, αποκαλυπτική δηµοσιογραφία. Το δηµόσιο συµφέρον είναι προφανές ότι προάγει και η δηµοσίευση στο Wikileaks ενός σχετικώς πρόσφατου τηλεγραφήµατος της αµερικανικής πρεσβείας στη Σόφια. Στο απόρρητο αυτό έγγραφο, αµερικανοί διπλωµάτες µιλούν για έλλειψη διαφάνειας και, κυρίως, για παράκαµψη των µέτρων ασφαλείας στη λειτουργία του πυρηνικού σταθµού στο Κοζλοντούι, µόλις 250 χιλιόµετρα από τα σύνορα της χώρας µας.


Λίγο καιρό προτού συνταχθεί το τηλεγράφηµα, ένας ερευνητής που εργάστηκε στο συγκεκριµένο εργοστάσιο είχε καταγγείλει, µε συνέντευξή του σε γερµανική εφηµερίδα, σοβαρή παράλειψη ασφαλείας, που µπορούσε να προκαλέσει πρόβληµα ανάλογο αυτού που προέκυψε στη Φουκουσίµα. Τότε, όµως, ελάχιστοι έδωσαν σηµασία και στη χώρα του τον αποκαλούσαν πράκτορα και συνωµότη.

Η αποκάλυψη της ολιγωρίας στον τοµέα ασφαλείας του Κοζλοντούι από το Wikileaks και η καταστροφή που στο µεταξύ συνέβη στην Ιαπωνία αναζωπυρώνουν την απειλή πιθανού πυρηνικού ατυχήµατος στην περιοχή µας. Επιβεβαιώνοντας ότι οι έως σήµερα φόβοι για την ασφάλεια του συγκεκριµένου εργοστασίου δεν ήταν θεωρητικοί. Οτι το πρόβληµα ήταν, και συνεχίζει να είναι, πραγµατικό.

Ο βούλγαρος ερευνητής που εγκαίρως είχε προειδοποιήσει για τα κενά και την ελλιπή κουλτούρα ασφαλείας της πυρηνικής βιοµηχανίας, επιβεβαιώνει τους φόβους στη συνέντευξη που παραχωρεί σήµερα στα «ΝΕΑ» (ΣΕΛ. 29). Η µυστικότητα, η έλλειψη διαφάνειας, σε συνδυασµό µε τις παραλείψεις ασφαλείας και την πιθανότητα ατυχήµατος ακόµα και από απροσδόκητη φυσική καταστροφή – όπως συνέβη στην Ιαπωνία – είναι παράγοντες που, δικαίως, τροφοδοτούν τις επιφυλάξεις.

Επιφυλάξεις δικαιολογηµένες. Ενα πυρηνικό ατύχηµα τύπου Τσερνόµπιλ ή Φουκουσίµα, αλλά ακόµα και µικρότερου επιπέδου, θα έχει τεράστιες συνέπειες για το περιβάλλον και τη ζωή σε ολόκληρη τη Βαλκανική – και ακόµα παραπέρα. Ηδη η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει εκφράσει την ανησυχία της. Εως το 2006 η βουλγαρική κυβέρνηση έκλεισε τέσσερις µονάδες του εργοστασίου για λόγους ασφαλείας, ήταν προϋπόθεση για την εισδοχή της Βουλγαρίας στην Ε.Ε.

Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δηµοσιότητας µέσω Wikileaks υποχρεώνουν την ελληνική κυβέρνηση να εντείνει την προσοχή της και να συνεχίσει τις παραστάσεις ανησυχίας προς τις αρµόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το Κοζλοντούι πρέπει να κλείσει. Ο πυρηνικός τρόµος πάνω από τηνπεριοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου πρέπει να εκλείψει.

ΤΑ ΝΕΑ





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Ισμαήλ Χανίγια: Τον σκότωσαν με εξελιγμένη βόμβα και όχι drone

01 Αυγούστου 2024, 20:07
- Την είχαν βάλει στον ξενώνα του δύο μήνες πριν Τι αποκαλύπτουν οι New York ...

Μπάιντεν: Πώς βγήκε εκτός εκλογικής μάχης σε 48 ώρες

22 Ιουλίου 2024, 12:20
 – Όλο το παρασκήνιο     Η σιγουριά που έβγαζε το εκλογικό επιτελείο του Μπάιντεν την Παρασκευή, ...

Microsoft: Έπεσαν τα συστήματα της σε όλο τον κόσμο - Χάος στα αεροδρόμια

19 Ιουλίου 2024, 13:20
Εκτός λειτουργίας τα συστήματα σε όλο τον κόσμο λόγω προβλήματος που φαίνεται να συνδέεται ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0