Τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου
Ολοκληρώθηκε η τελετή απονομής των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, με σαρωτική νίκη του "Μαχαιροβγάλτη" του Γιώργου Οικονομίδη, που απέσπασε τα βραβεία καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, φωτογραφίας, σκηνογραφίας, ήχου, μοντάζ, ενώ το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη κέρδισε ο Σύλλας Τζουμέρκας για την "Χώρα Προέλευσης", αποσπώντας και το βραβείο μουσικής και μακιγιάζ.
Το βραβείο Α΄γυναικείου ρόλου κέρδισε η Αριάν Λαμπέντ για την ερμηνεία της στο Attenberg της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγκάρη.Ο Αργύρης Ξάφης το α’ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στο "Απ’ τα κόκαλα βγαλμένα" του Σωτήρη Γκορίτσα. Βραβείο Β΄γυναικείου ρόλου απονεμήθηκε στην Ιωάννα Τσιριγκούλη για την ερμηνεία της στην "Χωρα προέλευσης" του Σύλλα Τζουμέρκα και β΄ανδρικού ρόλου στον Δημήτρη ‘Ημελλο για την ερμηνεία του στο "Απ’ τα κόκαλα βγαλμένα".
Το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ κέρδισαν "Τα παιδία δεν παίζει" των Ρέα Αποστολίδη και Γιούρι Αβέρωφ, και το βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους το Casus Belli του Γιώργου Ζώη. Το βραβείο μοντάζ κέρδισαν τρεις ταινίες, που ισοψήφισαν στην ψηφοφορία των μελών της Ακαδημίας: "Μαχαιροβγάλτης", "Χώρα πρόελευσης" κι "Απ΄τα κόκαλα βγαλμένα". Το βραβείο ενδυματολογίας απονεμήθηκε στον Γιώργο Γεωργίου για την ταινία "Ταξίδι στην Μυτιλήνη" του Λάκη Παπαστάθη . Το βραβείο ειδικών εφέ κέρδισαν εξ ημισείας ο Νίκος Μούτσελος για την "Υπογραφή" του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου και ο Ντίνος Θεοδοσίου για το 3D animation "Τα σκυλιά".
Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, κυριάρχησαν οι έξυπνες επιλογές κατ΄αρχάς με το απολαυστικό δίδυμο των παρουσιαστών, Βασίλη Χαραλαμπόπουλου και Χρήστου Λούλη όσο και με τις επιλογές των ανθρώπων που προσκλήθηκαν να απονείμουν τα βραβεία.
Ξεκινώντας από τον ταχυδακτυλουργό Διονύση Γουλιμή για την απονομή των βραβείων εφέ, τον θρυλικό Λάζαρο- μηχανικό προβολής του Ιντεάλ που απένειμε μαζί με την Σουλτάνα - την ταμία του κινηματογράφου Έλλη το βραβείο σκηνοθεσίας έως τον ψυχαναλυτή Θανάση Αλεξανδρίδη για την απονομή του βραβείου σεναρίου, το οποίο παρέδωσε συνοδευόμενο με το υπονομευτικό ψυχαναλυτικό του χιούμορ.
Τον συγγραφέα Γκαζμέτ Καπλάνι που απένειμε το βραβείο μοντάζ , τον Απόστολο Γιαννόπουλο ηθοποιό του θεάτρου κωφών της Ελλάδας που απένειμε το βραβείο ήχου , τον Κωνσταντίνο Τζούμα στην απονομή του βραβείου ενδυματολογίας , την αειθαλή Ζωζώ Σαπουντζάκη στην απονομή του βραβείου μακιγιάζ. Την κριτικό κινηματογράφου Μαρία Κατσουνάκη που απένειμε το βραβείο β’ ανδρικού ρόλου, τον Γιώργο Λάνθιμο για την απονομή του βραβείου μικρού μήκους. Τους γονείς του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, που επίσης απένειμαν βραβείο. Στο πρόσωπό τους εκφράστηκαν οι προσπάθειες συμπαράστασης όλων των γονιών των κινηματογραφιστών στα παιδιά τους.
Η γιορτή των κινηματογραφιστών άνοιξε «πένθιμα» στη μνήμη του Θανάση Βέγγου. Οι αναφορές στο σπουδαίο μας Θανάση Βέγγο ήταν πολλές σε όλη την διάρκεια της τελετής και ειδικότερα στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Τάσος Μπουλμέτης, και ο αναπληρωτής πολιτισμού και τουρισμού Τηλέμαχος Χυτήρης. Ο Θανάσης Βέγγος είχε τιμηθεί πέρυσι, πρώτη χρονιά της απονομής των βραβείων, από την Ακαδημία. Φέτος τιμήθηκε για το σύνολο της καριέρας του ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο οποίος για λόγους υγείας, δεν παραβρέθηκε στην τελετή.
Η ωραία τελετή της απονομής κύλησε ευχάριστα κρατώντας για το τέλος την έκπληξη. Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου πρότεινε το “ Attenberg” της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγκάρη , να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα φετινά Όσκαρ. Μια πρόταση που πυροδότησε απόψε πολλές συζητήσεις στα πηγαδάκια, σχετικά με τον διαχωρισμό καλύτερης ταινίας για εντός και εκτός Ελλάδος, όπως έκρινε η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα