Ρουμανία: Τη μνήμη του Ανδρέα Εμπειρίκου και του Ιάννη Ξενάκη τίμησε η Ελληνική Κοινότητα της Βραΐλας
Τη μνήμη δύο Ελλήνων της Βραϊλας, του ποιητή του «έρωτα και του νόστου», Ανδρέα Εμπειρίκου (2 Σεπτεμβρίου 1901-3 Αυγούστου 1975) και του διεθνώς καταξιωμένου συνθέτη, Ιάννη Ξενάκη (29 Μαΐου 1922- 4 Φεβρουαρίου 2001), τίμησε η Ελληνική Κοινότητα της ρουμανικής αυτής πόλης.
Σε ειδική εκδήλωση, πριν από λίγες ημέρες, τοποθετήθηκαν αναμνηστικές μαρμάρινες πλάκες σε χώρους της Βραΐλας, όπου γεννήθηκαν και έζησαν οι δύο επιφανείς Έλληνες.
«Η πρωτοβουλία μας αυτή εντάσσεται στην εκστρατεία που έχουμε αναλάβει για τη διάσωση του ελληνικού στοιχείου της κοσμοπολίτικης Βραϊλας, της ιστορίας μας, που αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της Ελληνικής Διασποράς», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, Χαράλαμπος Καραβίας.
«Η οικία, όπου γεννήθηκε ο Ανδρέας Εμπειρίκος δεν υπάρχει, καθώς κατεδαφίστηκε στη δεκαετία του ΄60. Έτσι, η μαρμάρινη πλάκα τοποθετήθηκε στην είσοδο της πολυκατοικίας, που ανεγέρθηκε στη θέση της. Το σπίτι, όπου γεννήθηκε ο Ιάννης Ξενάκης, που το επισκέφθηκε ο ίδιος το 1992, για πρώτη και τελευταία φορά μετά την αναχώρησή του από τη Ρουμανία, στα παιδικά του χρόνια, υπάρχει και σήμερα και είναι ιδιοκτησία του δήμου Βραΐλας", προσθέτει.
Στα εγκαίνια των δύο μαρμάρινων επιγραφών παρέστησαν ο πρέσβης της Ελλάδας στη Ρουμανία, Γεώργιος Πουκαμισάς, η ελληνικής καταγωγής αντινομάρχης της περιοχής, Veronica Macri, η αντιδήμαρχος Βραϊλας, Doina Ciocan, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών (ΕΕΝΣ), καθηγητής του «Freie Universitat» του Βερολίνου, Κωνσταντίνος Δημάδης, κ.ά.
Μετά τα αποκαλυπτήρια, ακολούθησε εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμικής Ποικιλομορφίας της Βραΐλας, ένας χώρος που προσφέρθηκε από το Μουσείο της πόλης, σε συνέχεια του πολιτιστικού-ερευνητικού προγράμματος «Ένας Έλληνας, δύο Έλληνες, τρεις Έλληνες … η Βραΐλα», που ξεκίνησε το 2009.
Ο πρέσβης της Ελλάδας στη Ρουμανία μετέφερε το χαιρετισμό του Υφ. Εξωτερικών, Δημήτρη Δόλλη, ενώ ο καθηγητής Κωνσταντίνος Δημάδης αναφέρθηκε στις ευρωπαϊκές αξίες των δύο επιφανών Ελλήνων. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυνε, επίσης, ο διευθυντής του Μουσείου Βραίλας, καθηγητής Ionel Candea, όπως και ο Jose- Maria Queiros, διευθυντής του Γαλλικού Πολιτιστικού Ινστιτούτου Ιασίου.
Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν την οικία, που εγκαινιάστηκε στις 16 Απριλίου, στη μνήμη του Παναΐτ Ιστράτι (Γεράσιμο Βαλσάμη), γνωστού και ως «Γκόργκι των Βαλκανίων».
Στην οικία-μουσείο θα διοργανωθεί, στις 21 Μαΐου, εκδήλωση αφιερωμένη στη φιλία του Παναΐτ Ιστράτι με το Νίκο Καζαντζάκη, με τη στήριξη του πρέσβη της Ελλάδας, ενώ θα παραστεί και ο πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων του Νίκου Καζαντζάκη, Γιώργος Στασινάκης.
Δ.Ρ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα