Στα χέρια της σερβικής αστυνομίας ο καταζητούμενος Ράτκο Μλάντιτς
Τη σύλληψη του Σερβοβόσνιου πρώην στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς, του πλέον καταζητούμενου εγκληματία πολέμου στην Ευρώπη, ανακοίνωσε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς. Ο Ράτκο Μλάντιτς συνελήφθη το πρωί της Πέμπτης από τις δυνάμεις ασφαλείας στο έδαφος της Σερβίας και κρατείται στο αρχηγειό των Υπηρεσιών Πληροφοριών.
Η διαδικασία έκδοσής του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να διαρκέσει μία εβδομάδα ή δέκα ημέρες.
Ο Σέρβος πρέδρος συνεχάρη την υπηρεσία εθνικής ασφάλειας για τις προσπάθειες που κατέβαλε για τη σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς και υπογράμμισε πως αποδεικνύεται με την εξέλιξη αυτή πως η Σερβία πάντα προσπαθούσε να ολοκληρώσει τη συνεργασία της με τη Χάγη.
Συνελήφθη στο έδαφος της Σερβίας, αλλά δεν θα δοθούν περαιτέρω λεπτομέρειες, ανέφερε ο Σέρβος πρόεδρος.
Σύμφωνα με πληροφορίες των σερβικών μέσων ενημέρωσης, ο Μλάντιτς συνελήφθη στο χωριό Λαζάρεβο, κοντά στην πόλη Σρένιανιν, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 120 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Βελιγραδίου. Κρυβόταν εκεί με την ονομασία Μίλοραντ Κόμαντιτς.
Κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν ότι στο χωριό αυτό ο Μλάντιτς έχει συγγενείς, τους οποίους επισκεπτόταν συχνά τη δεκαετία του 1990.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι η αστυνομία εντόπισε τον Μλάντιτς ύστερα από πληροφορία που έλαβε ότι κάποιο άτομο με τα δικά του χαρακτηριστικά είχε κάνει την εμφάνισή του στην περιοχή.
Η σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς, καταζητούμενου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) για γενοκτονία στη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1192-1995), αποτελούσε απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της πορείας του Βελιγραδίου προς την ΕΕ.
Εις βάρος του Ράτκο Μλάντιτς απαγγέλθηκαν το 1995 κατηγορίες για γενοκτονία ως υπεύθυνου για τη σφαγή 8.000 μουσουλμάνων ανδρών στη Σρμπρένιτσα, της χειρότερης θηριωδίας στην Ευρώπη μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και για την πολιορκία του Σαράγεβο που διήρκεσε 43 μήνες.
Η εξέλιξη είναι καθοριστικής σημασίας για την πορεία της Σερβίας προς τους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κομισιόν να τονίζει ότι η σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς αποδεικνύει ότι το Βελιγράδι θέλει να κινηθεί προς τους κόλπους των «27».
Η σύλληψη κάνει το γύρο του κόσμου
Με έκτακτα τηλεγραφήματα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν το μεσημέρι της Πέμπτης τη δήλωση αξιωματούχου του υπουργείου Εσωτερικών της Σερβίας ότι οι δυνάμεις της αστυνομίας έχουν συλλάβει έναν άνδρα που θεωρείται ότι ότι είναι ο καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου Ράτκο Μλάντιτς.
«Έχει τα ίδια φυσικά χαρακτηριστικά με τον Μλάντιτς. Πραγματοποιούμε αυτή τη στιγμή ανάλυση DNA» δήλωσε ο Σέρβος αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας, προσθέτοντας ότι ο άνδρας συνελήφθη στη Σερβία μετά από ανώνυμη πληροφορία.
Τη σύλληψη επιβεβαίωσαν στη συνέχεια ανεπισήμως πηγές από το σερβικό υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και φίλος της οικογένειας του Ράτκο Μλάντιτς, ο οποίος δήλωσε ότι «συνελήφθη στη Σερβία και βρίσκεται στο αρχηγείο της ΒΙΑ [των σερβικών Υπηρεσιών Πληροφοριών]».
Η είδηση, που μεταδίδεται από όλα τα σερβικά δίκτυα και κάνει το γύρο του κόσμου, επιβεβαιώθηκε επισήμως λίγη ώρα αργότερα κατά τη συνέντευξη Τύπου που συγκάλεσε εκτάκτως ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς.
Σύλληψη ανήμερα της επίσκεψης Άστον
Η εξέλιξη έρχεται ανήμερα της επίσκεψης που πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, αλλά και την ίδια ημέρα με τη δημοσιοποίηση έκθεσης του γενικού εισαγγελέα του ICTY, Σερζ Μπράμερτζ, που χαρακτηρίζει «ανεπαρκείς» τις προσπάθειες της Σερβίας για τη σύλληψη του πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας.
«Η σύλληψή του είναι η πιο σημαντική υποχρέωση της Σερβίας. Μέχρι σήμερα, οι προσπάθειες της Σερβίας για τη σύλληψη φυγόδικων δεν είναι επαρκείς» τονίζει ο Μπράμερτζ στην έκθεσή του, η οποία θα υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύει σήμερα ο δικτυακός τόπος EUObserver.
Η συγκεκριμένη έκθεση επρόκειτο να συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας την 6η Ιουνίου.
Ως προς τις επαφές της βαρόνης Άστον, έχει προγραμματίσει συνομιλίες στο Βελιγράδι με τον πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς και υπουργούς της κυβέρνησης. Στο επίκεντρο των επαφών της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας στο Βελιγράδι βρίσκονται η προσέγγιση Σερβίας-ΕΕ, ο διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας που διεξάγεται υπό την αιγίδα της ΕΕ στις Βρυξέλλες και η περιφερειακή συνεργασία.
Newsroom ΔΟΛ
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα