Dr. Arthur Nasis: Σκοπός του να σώζει ζωές
O καρδιολόγος Αθανάσιος Νάσης (Dr. Arthur Nasis) από πολύ νωρίς είχε στρέψει το βλέμμα του στη μεγάλη εικόνα.
«Ακόμη από τότε που εκπαιδευόμουν και έπαιρνα μέρος σε έρευνες, είχα μια γεύση τι σημαίνει όχι μόνο να έχεις την ικανότητα να θεραπεύεις ασθενείς, αλλά με τη δουλειά σου να μπορείς να φέρεις την αλλαγή στη ζωή πάρα πολλών ανθρώπων. Πρόκειται για μια μεγάλη πρόκληση, εντελώς διαφορετική από εκείνη της θεραπείας ασθενών και αυτό που γνωρίζω είναι ότι θα συνεχίσω την έρευνα σ’ όλη μου τη ζωή».
Οι μέχρι τώρα επιτυχίες του στο χώρο της έρευνας, του έχουν εξασφαλίσει σημαντικές επιχορηγήσεις με πιο πρόσφατη εκείνη από τον οργανισμό Heart Foundation που επικεντρώνεται στην τελειοποίηση μιας νέας τεχνικής αναφορικά με τη διάγνωση πάθησης της στεφανιαίας αορτής της καρδιάς, η οποία σήμερα είναι η πιο συνηθισμένη αιτία θανάτου και σοβαρών αναπηριών στην Αυστραλία.
Η πάθηση αυτή δημιουργείται όταν οι αρτηρίες που μεταφέρουν το αίμα στην καρδιά φράζουν ή στενεύουν. Αν δημιουργηθεί θρόμβος σε μια στενή αρτηρία και το αίμα δεν μπορεί να κυκλοφορήσει ελεύθερα στην καρδιά, τότε υπάρχει κίνδυνος καρδιακής προσβολής.
Ο Δρ. Νάσης, τονίζοντας τη σπουδαιότητα της έγκαιρης ιατρικής μεσολάβησης, θα πει: «Γίνεται προσπάθεια να υπάρξει μία πιο άμεση, ακριβής, ασφαλής και ανώδυνη τεχνική διάγνωσης της πάθησης της στεφανιαίας αορτής της καρδιάς. Η μέθοδος αυτή ονομάζεται CT scan και μπορεί να εφαρμοστεί αμέσως μόλις ο ασθενής έλθει στο νοσοκομείο με πόνους στο στήθος, ενώ άλλοι μέθοδοι είναι πιο χρονοβόροι. Με το CT scan φωτογραφίζουμε τις αρτηρίες και μπορούμε να δούμε αν είναι φυσιολογικές ή έχουν στενέψει. Μπορούμε, επίσης, να δώσουμε στον ασθενή ένα φάρμακο το οποίο επιταχύνει την κυκλοφορία του αίματος στις αρτηρίες και είμαστε έτσι σε θέση να διαπιστώσουμε αν το αίμα μπορεί να φθάσει ανεμπόδιστα στην καρδιά. Αν ναι, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν όχι, όμως, αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Πρόκειται για μια άμεση και αποτελεσματική μέθοδο διάγνωσης την οποία ερευνούμε τα τελευταία δύο χρόνια και εφαρμόζουμε στο Monash Cardiovascular Research Centre. Δεν εφαρμόζεται πουθενά αλλού στην Αυστραλία και σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου».
Η τελειοποίησή του θα απαιτήσει άλλα δύο–τρία χρόνια, κατά την εκτίμηση του ομογενή επιστήμονα, ο ίδιος εντούτοις θα πει εμφατικά ότι ‘δεν πρόκειται να σταματήσει την έρευνα γιατί γνωρίζει ότι ‘υπάρχει πολύ έδαφος ακόμη για να κατακτηθεί’.
ΠΡΟΛΗΨΗ
«Η πρόληψη καρδιακών παθήσεων είναι ένας χώρος που απαιτεί μεγάλη έρευνα. Είναι πάρα πολλά εκείνα που πρέπει να ανακαλύψουμε, προκειμένου να βοηθήσουμε τον άνθρωπο, να ελαττώσουμε τον κίνδυνο, όχι καταφεύγοντας πάντα στα χάπια. Φυσικά έχουν γίνει μεγάλα άλματα της επιστήμης τα τελευταία δέκα χρόνια, ακόμη όμως οι καρδιακές παθήσεις εξακολουθούν να παίρνουν κάθε χρόνο τις περισσότερες ζωές».
Σe ερώτηση ‘τι πρέπει να προσέχει σήμερα ο άνθρωπος προκειμένου να αποτρέψει ή να ελαττώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων’, ο Δρ. Νάσης θα πει: «Όπως είναι γνωστό, η διατροφή παίζει τον κύριο ρόλο εδώ. Θα πρέπει να αποφεύγονται τα ζωικά λίπη, να καταναλώνονται περισσότερο τα ψάρια, λαχανικά και φρούτα. Ιδανική, όπως έχει αποδειχτεί και από έρευνες, η μεσογειακή διατροφή, όπου υπερτερούν τα ψάρια, το λάδι, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα φρούτα. Με τους Έλληνες της Αυστραλίας, όμως, τα πράγματα άλλαξαν με την άφιξή τους σ’ αυτή τη χώρα που πρόσφερε μπόλικο και φτηνό σχετικά κρέας που δεν είχαν εύκολα στην πατρίδα τους, οπότε άρχισαν να αλλάζουν και οι διατροφικές τους συνήθειες. Έτσι βλέπουμε σήμερα ότι τα ποσοστά των Ελλήνων της Αυστραλίας που προσβάλλονται από καρδιοπάθειες δεν διαφέρουν από εκείνα του ευρύτερου πληθυσμού. Το πλεονέκτημα είναι ότι έχουμε μια… κουζίνα έτοιμη, τη μεσογειακή, την οποία γνωρίζουμε πολύ καλά, και το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να την ενεργοποιήσουμε».
Εξίσου σημαντικός παράγοντας, είναι και η συχνή άσκηση, καθώς επίσης και η αποφυγή καπνίσματος. Ο ίδιος θα πει ότι «ακόμη και ένα–δύο τσιγάρα τη μέρα κάνουν κακό. Επομένως το ‘δεν καπνίζω πολύ’, δεν αποτελεί ελαφρυντικό».
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Αναφορικά με τα συμπτώματα μιας επερχόμενης καρδιακής προσβολής, ο Δρ. Νάσης θα πει ότι «το πιο έντονο είναι πόνος στο στήθος που επιμένει και συνοδεύεται από φούσκωμα στο στομάχι, σφίξιμο στο λαιμό, μούδιασμα του δεξιού, αριστερού χεριού ή και των δύο συγχρόνως. Ακόμη το άτομο ιδρώνει και ζαλίζεται. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται να καλέσουμε τις Πρώτες Βοήθειες (ambulance) χωρίς καμιά καθυστέρηση. Ο πόνος στο στήθος δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει φόβος καρδιακής προσβολής, σε καμιά περίπτωση όμως δεν μπορεί κανείς να το ρισκάρει. Και ας μη μας διαφεύγει, ότι ο παράγων ‘χρόνος’, παίζει αποφασιστικό ρόλο».
Περισσότερο επιρρεπείς στις καρδιοπάθειες, θα πει ο Δρ. Νάσης είναι εκείνοι που καπνίζουν, που έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερίνης, ζάχαρου, πίεσης ή τη σκιά της κληρονομικότητας.
‘ΧΤΥΠΑ’ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Με την ευκαιρία της συνομιλίας μας, διαλύεται και ο μύθος του…. απυρόβλητου των γυναικών από καρδιακές παθήσεις. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, ο αριθμός των γυναικών που πεθαίνουν από καρδιοπάθειες είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος από εκείνον που σκοτώνει ο καρκίνος του μαστού. Τριάντα γυναίκες περίπου τη μέρα πεθαίνουν από καρδιοπάθειες στην Αυστραλία.
Περισσότερο δε κινδυνεύουν εκείνες που έχουν περάσει το στάδιο της εμμηνόπαυσης.
Από την περασμένη εβδομάδα, ο οργανισμός Heart Foundation έχει ξεκινήσει μια δυναμική εκστρατεία για την πληροφόρηση του κοινού αναφορικά με την καρδιοπάθεια γενικά, και ειδικά για την προσβολή από αυτήν των γυναικών. Η καμπάνια ονομάζεται Heart Week – Go Red for Women, θα διαρκέσει δε μέχρι το τέλος Ιουνίου. Από τον οργανισμό προσφέρεται δωρεάν ένα πρόγραμμα δέκα εβδομάδων, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν έναν ή περισσότερους τομείς στους οποίους θα ήθελαν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς τους. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.goredforwomen.org.au
Να σημειωθεί ότι ο οργανισμός Heart Foundation είναι ο σημαντικότερος στην Αυστραλία σε θέματα που αφορούν την υγεία της καρδιάς, σώζει ζωές και βελτιώνει την υγεία με το να επιχορηγεί κορυφαίου επιπέδου έρευνες, να πληροφορεί το κοινό και να βοηθά άτομα με καρδιοαναπνευστικές ασθένειες.
Ο δρ. Νάσης ο οποίος έχει τάξει τη ζωή του στη βελτίωση της υγείας του ανθρώπου σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσω της έρευνας, θα πει ότι «χωρίς την επιχορήγηση δεν θα ήταν δυνατόν να διαθέσω τόσο χρόνο στην έρευνα. Επίσης το να πιστεύουν οι άνθρωποι σ’ αυτό που κάνω, είναι για μένα εξίσου σημαντικό».
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα